Nie zaspałeś tylko to już było po tym jak przerażony bladym świtem do Wioli pognałeś...KURP pisze:a ja chyba zaspałem obdarowywanie
Sposob na czosnek Sla100
- tusiaczek
- Posty: 313
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Sposob na czosnek Sla100
- KURP
- Posty: 249
- Rejestracja: 08 lis 2016, 19:42
Re: Sposob na czosnek Sla100
tusiaczek pisze:Nie zaspałeś tylko to już było po tym jak przerażony bladym świtem do Wioli pognałeś...KURP pisze:a ja chyba zaspałem obdarowywanie
Osz kurwuniu żebym ja wiedział że będą od Sla Suveniry to pewnie bym został, ale w tyle głowy było, że jak lepiej się czuję to trzeba jechać, bo jak mnie dopadnie....
Na szczęście od tamtej pory regularnie łykam... witaminy, minerały codziennie aby się nie wypłukały
- Sla100
- Posty: 556
- Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Sposob na czosnek Sla100
KURP pisze:tusiaczek pisze:Nie zaspałeś tylko to już było po tym jak przerażony bladym świtem do Wioli pognałeś...KURP pisze:a ja chyba zaspałem obdarowywanie
Osz kurwuniu żebym ja wiedział że będą od Sla Suveniry to pewnie bym został, ale w tyle głowy było, że jak lepiej się czuję to trzeba jechać, bo jak mnie dopadnie....
Na szczęście od tamtej pory regularnie łykam... witaminy, minerały codziennie aby się nie wypłukały
Sylwek mam odlozony sloiczek dla Ciebie !!!!!!!!!!! I pieprz z indji tez mam zamowiony dla Ciebie wiesz ten prawdziwy
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester
- bwie
- Posty: 353
- Rejestracja: 09 lis 2016, 13:12
- Lokalizacja: niedurza wieś
Re: Sposob na czosnek Sla100
Melduję, że czosnek w słoiczkach sobie zrobiłem zgodnie z przepisem, całość procederu odbyła się na Spółdzielni ... już go próbowałem kilka razy, fajna rzecz. Dziękować
- Sla100
- Posty: 556
- Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Sposob na czosnek Sla100
Gdzie nie gdzie juz zaczol sie czas zbioru czosnku w zwiazku z tym przypominam moj sposob na czosnek i zycze smacznego !!!!!!
[quote="Sla100"]Witam wszystkich bardzo sedecznie
Ok kilku ladnych lat uzywam wlasnego sposobu na przechowanie i uwiezienie wspanialych aromatow jak ze waznej przyprawy, warzywa, czy tez dodatku jakim jest Czosnek.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Czosnek_pospolity
Metoda moja polega na bardzo prostych czynnosciach i jest bardzo latwa, jedyne poswiecenie to obieranie czosnku, ale to oczywiscie zalezy od ilosci jaka sobie zaplanujemy zrobic. My czosnek w tej postaci uzywamy w domu do wielu wielu zeczy i od wielu wielu lat jest to nasz sposob.
Do czego uzywamy czosnku w formie naszej pasty....
• Nacieramy nim pieczenie wszelakiego rodzaju (Pamietamy zeby juz nie solic chyba ze malo slone)
• Dodajemy do miesa smazonego np spaghetti Bolognaise (Pamietamy zeby juz nie solic chyba ze malo slone)
• Dodajemy do masla otrzymujac maselko czosnkowe
• Maslem czosnkowym smarujemy grzanki i zapiekamy z serem
• Ja osobiscie uzywam do bialej kielbasy (Pamietamy zeby juz nie solic chyba ze malo slone)
• Uzywamy jako dodatek do zup np barszcz czerwony
• Uzywamy go w okresie grillowym do marynowania miesa
Zastosowan bedzie pewnie jest wiecej wiec licze na wasze pomysly eksperymenty i opinie
W tym roku wraz z zona (Fryzia) przygotowalismy 200 glowek z mysla o podarunkach na zlot w Rytych Blotach jezeli ktos z obdarowanych ma ochote wyrazic swoja opinie to bardzo serdecznie zapraszamy.
Ok do sedna sprawy
• Czosnek obieramy z lupinek a nastepnie poprostu mielimy go maszynka do mielenia miesa na drobnym sitku.
• Nastepnie laczymy go mieszajac z sola 150g na 1 Kg czosnku
• Masa sie troszke spieni i spulchni po tej czynnosci wiec dajemy mu odpoczac i opasc
• Przekladamy czosnek do sloiczkow i do lodowki
• Po kilku dniach czosnek zmnieni kolor na lekko bursztynowy to normalne on sie nie psuje
• Chinski czosnek zmieni kolor na jaskrawo zielony (chyba jest on radioaktywny)
Co do terminu uzycia to ja w domu mam jeszcze czosnek z zeszlego roku i dalej go uzywamy (ostatni sloiczek) wiec jezeli chodzi o termin uzycia to naprawde bardzo dlugo moze polezec jezeli nie bedzie szybciej zjedzony Ja osobiscie nie pasteryzowalem nie wiem co by sie stalo, ale tak w lodowce lezy naprawde bez zadnych problemow.
W przyszlym roku planuje zrobic mieszanki z ziolami prowansalskimi, platkami chilli, i jakies tam jeszcze warjacje .
Prosze sprobowac i zyczymy smacznego !!!!!!!!!!!!
I
[quote="Sla100"]Witam wszystkich bardzo sedecznie
Ok kilku ladnych lat uzywam wlasnego sposobu na przechowanie i uwiezienie wspanialych aromatow jak ze waznej przyprawy, warzywa, czy tez dodatku jakim jest Czosnek.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Czosnek_pospolity
Metoda moja polega na bardzo prostych czynnosciach i jest bardzo latwa, jedyne poswiecenie to obieranie czosnku, ale to oczywiscie zalezy od ilosci jaka sobie zaplanujemy zrobic. My czosnek w tej postaci uzywamy w domu do wielu wielu zeczy i od wielu wielu lat jest to nasz sposob.
Do czego uzywamy czosnku w formie naszej pasty....
• Nacieramy nim pieczenie wszelakiego rodzaju (Pamietamy zeby juz nie solic chyba ze malo slone)
• Dodajemy do miesa smazonego np spaghetti Bolognaise (Pamietamy zeby juz nie solic chyba ze malo slone)
• Dodajemy do masla otrzymujac maselko czosnkowe
• Maslem czosnkowym smarujemy grzanki i zapiekamy z serem
• Ja osobiscie uzywam do bialej kielbasy (Pamietamy zeby juz nie solic chyba ze malo slone)
• Uzywamy jako dodatek do zup np barszcz czerwony
• Uzywamy go w okresie grillowym do marynowania miesa
Zastosowan bedzie pewnie jest wiecej wiec licze na wasze pomysly eksperymenty i opinie
W tym roku wraz z zona (Fryzia) przygotowalismy 200 glowek z mysla o podarunkach na zlot w Rytych Blotach jezeli ktos z obdarowanych ma ochote wyrazic swoja opinie to bardzo serdecznie zapraszamy.
Ok do sedna sprawy
• Czosnek obieramy z lupinek a nastepnie poprostu mielimy go maszynka do mielenia miesa na drobnym sitku.
• Nastepnie laczymy go mieszajac z sola 150g na 1 Kg czosnku
• Masa sie troszke spieni i spulchni po tej czynnosci wiec dajemy mu odpoczac i opasc
• Przekladamy czosnek do sloiczkow i do lodowki
• Po kilku dniach czosnek zmnieni kolor na lekko bursztynowy to normalne on sie nie psuje
• Chinski czosnek zmieni kolor na jaskrawo zielony (chyba jest on radioaktywny)
Co do terminu uzycia to ja w domu mam jeszcze czosnek z zeszlego roku i dalej go uzywamy (ostatni sloiczek) wiec jezeli chodzi o termin uzycia to naprawde bardzo dlugo moze polezec jezeli nie bedzie szybciej zjedzony Ja osobiscie nie pasteryzowalem nie wiem co by sie stalo, ale tak w lodowce lezy naprawde bez zadnych problemow.
W przyszlym roku planuje zrobic mieszanki z ziolami prowansalskimi, platkami chilli, i jakies tam jeszcze warjacje .
Prosze sprobowac i zyczymy smacznego !!!!!!!!!!!!
I
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester
- Andym
- Posty: 349
- Rejestracja: 09 gru 2016, 13:36
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Sposob na czosnek Sla100
Spróbuję. Dzięki.
- tusiaczek
- Posty: 313
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Sposob na czosnek Sla100
Robiliśmy dzisiaj 40 kg krokodylków... po zapakowaniu do słoików i zalaniu zalewą w zalewie było jeszcze od groma rozdrobnionego czosnku. Wyłowiłem sitkiem, dodałem dwie duże łychy soli i do słoika. Już się zrobiło bursztynowe więc pewnie coś z tego będzie... a tak by poszło w kanał