Od dawien dawna zabierałem się za zrobienie tej tradycyjnej żydowskiej potrawy i w końcu jako dumny posiadacz wolnowaru co to wiele rzeczy człowiekowi ułatwia postanowiłem się z tematem zmierzyć...
Po przeszukaniu czeluści internetów w poszukiwaniu odpowiedniego przepisu nabyłem niezbędne ingrediencje i ruszyłem do boju
Składniki (wolnowar 5,6 l)
2-3 ziemniaki
2 cebule
1 kg wołowiny (u mnie pręga)
1 szklanka fasoli Jaś
1 szklanka kaszy perłowej
słodka papryka w proszku
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki tymianku
bulion drobiowy
Wykonanie:
Ziemniaki kroimy w dość grubą kostkę i wrzucamy na dno misy, na to kolejno cebulę pokrojoną jak kto lubi, mięso pokrojone w grubą kostkę, fasola i kasza, posypujemy papryką dość obficie, tymiankiem. Całość zalewamy bulionem drobiowym tak żeby poziom płynu był jakieś 2-3 cm powyżej poziomu składników. Ja zrobiłem coś co podpatrzyłem w internetach czyli dodałem dwie łyżki bulionu Winiary w proszku i zalałem wodą do odpowiedniego poziomu.
Ustawiamy wolnowar na poziom LOW i zostawiamy na jakieś minimum 12 godzin (ja poleciałem po bandzie tak jak to robili pradawni izraelici i zostawiłem na 24 godziny ).
Podobno im dłużej i w im niższej temperaturze się potrawa gotuje tym potrawa wychodzi lepsza...
Smacznego
Wolnowar - Czulent
Wróć do „Potrawy z kociołków, wolnowarów itp.”
Przejdź do
- Wędzenie z pasją
- ↳ Podstawy, czyli od czego zacząć
- ↳ Peklowanie podstawy
- ↳ Pasteryzacja podstawy
- ↳ Nasza mała masarnia
- ↳ Wędzenie podstawy
- ↳ Wędzarnie i sprzęt
- ↳ Budowanie wędzarni
- ↳ Sprzęt
- ↳ Kiełbasy i wędzonki
- ↳ Szynki
- ↳ Boczki
- ↳ Balerony
- ↳ Polędwice
- ↳ Kiełbasy cienkie
- ↳ Kiełbasy grube
- ↳ Inne
- ↳ Domowe konserwy i wyroby z szynkowaru
- ↳ Słoikowe
- ↳ Z szynkowara i praski
- ↳ W osłonkach barierowych
- ↳ Pozostałe wyroby parzone
- ↳ Konserwy
- ↳ Wędliny dojrzewające
- ↳ Wyroby podrobowe
- ↳ Kaszanka
- ↳ Salceson
- ↳ Pasztetowa (wątrobianka, leberka)
- ↳ Inne podrobowe...
- ↳ Drób
- ↳ Wędliny drobiowe
- ↳ Inne wyroby
- ↳ Ryby
- ↳ Wędzenie ryb
- ↳ Przetwory rybne
- ↳ Pozostałe wyroby
- ↳ Dziczyzna
- ↳ Zbiór róznych przepisów
- ↳ Biblioteka z pasją
- ↳ Wędliniarstwo
- ↳ Mleczarstwo
- ↳ Przetwórstwo rybne
- ↳ Gastronomia
- ↳ Piekarstwo i cukiernictwo
- ↳ Napoje
- Pozostałe Wyroby
- ↳ W kuchni...
- ↳ Na śniadanie
- ↳ Na obiad
- ↳ Zupy
- ↳ Na kolację
- ↳ Sałatki i surówki
- ↳ Potrawy regionalne
- ↳ Pozostałe potrawy
- ↳ Dodatki do potraw
- ↳ Domowy Fast Food
- ↳ Domowe serowarstwo
- ↳ Sery twarde
- ↳ Sery miękkie
- ↳ Pozostałe wyroby z mleka
- ↳ Domowe trunki
- ↳ Nalewki
- ↳ Wino
- ↳ Piwo
- ↳ Miody pitne
- ↳ Inne
- ↳ Wypieki
- ↳ Chleb
- ↳ Bułki
- ↳ Ciasta i słodkości
- ↳ Pozostałe wypieki
- ↳ Spiżarnia
- ↳ Ogórki, cukina, kabaczki
- ↳ Jabłka, gruszki
- ↳ Dżemy, soki...
- ↳ Grzyby i owoce leśne
- ↳ Pozostałe... (buraczki, dynie, pomidory)
- ↳ Przetwory z CHILLI
- ↳ Potrawy z kociołków, wolnowarów itp.
- ↳ Grill
- ↳ Galeria Naszych wyrobów
- ↳ Nasze Dziedzictwo Kulinarne
- ↳ Kuchnia Pałucka
- ↳ Kuchnia historyczna
- O wszystkim
- ↳ Luźne rozmowy
- ↳ Hyde-Park
- ↳ Pomoc i sprawy techniczne
- ↳ Życzenia i wszystkie inne...
- ↳ Na wesoło ;)
- ↳ Nasze ogrody, działki
- ↳ Konkursy
- ↳ Świąteczny 2016 :)
- ↳ Giełda