Witam, czasu urlopu to czas do testów. Postanowiłem zrobić najprostszą kiełbasę. Technolodzy i wszelkiej maści spece dostają teraz palpitacji serca
Mianowicie kupiłem dwa kilo łopatki w opakowaniu vacum w Biedrze.
Całość zmielona na średnich oczkach ( bez klasyfikacji) - po prostu jak leci.
NIE DODAŁEM ŻADNYCH INNYCH MIĘS
Całość doprawiłem solą 18g/kg ( poł na pół z peklosolą)
Pieprz, czosnek, majeranek, gałka - dodałem wg mojego uznania.
Miała być najpierw kiełbasa biała, później myślałem nad parzoną. Ale stwierdziłem że do testów najbardziej nada się kiełbasa pieczona w wędzarni.
A więc osuszanie 30 min, wędzenie 80 min w gęstym dymie 60 stopni i pieczenie 20 min do temp 70 st. w środku.
Kiełbasa jest bardzo zwięzła. Aż dziwne bo nie było żadnego kleju. Nawet po zdjęciu jelita kiełbasa była w całości.
Wyszła średnio chuda. Jak dla mojej żony idealna. Ja wolę ciut tłustszą. Co do smaku to jest naprawdę wyśmienita.
Do białej kiełbasy będzie konsystencja w sam raz.
Jak dla mnie test zdany i jak będę chciał na szybko przyrządzić kiełbasę to nie jeden raz skorzystam z tej drogi na skróty.
[TEST] Najprostsza kiełbasa
- Krzysiek
- Posty: 51
- Rejestracja: 07 kwie 2017, 7:32
[TEST] Najprostsza kiełbasa
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Andym
- Posty: 349
- Rejestracja: 09 gru 2016, 13:36
- Lokalizacja: Warszawa
Re: [TEST] Najprostsza kiełbasa
Receptura z tzw połcia, przyprawy z łokcia, prosta kiełbasa - smacznego
- Piotruś pan
- Posty: 195
- Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02
Re: [TEST] Najprostsza kiełbasa
Bardzo fajna i prosta do bólu kiełbaska .
Nie dziw się że kiełbasa jest zwięzła, łopatka ma w sobie wszystkie klasy mięsa, w tym i III, czyli ścięgniste, a to nic innego jak klej. Dobrze że krótko podpiekałeś, to nie masz "pancernej skórki"
Pozdrawiam.
Nie dziw się że kiełbasa jest zwięzła, łopatka ma w sobie wszystkie klasy mięsa, w tym i III, czyli ścięgniste, a to nic innego jak klej. Dobrze że krótko podpiekałeś, to nie masz "pancernej skórki"
Pozdrawiam.
- waldek
- Posty: 48
- Rejestracja: 16 mar 2018, 15:13
Re: [TEST] Najprostsza kiełbasa
Prosta cienka do bólu
Karkówka 75% mniej więcej
obrzynki od szynki i łopatki ok 25 %
peklosól - 18g/kg ok 46 h (bez specjalnego dęcia)
sitko 6 mm
dodatki g na kg , pieprz 3, gałka 1, kolendra 1, czosnek 3
Karkówka 75% mniej więcej
obrzynki od szynki i łopatki ok 25 %
peklosól - 18g/kg ok 46 h (bez specjalnego dęcia)
sitko 6 mm
dodatki g na kg , pieprz 3, gałka 1, kolendra 1, czosnek 3
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.