Składniki:
wątroba wieprzowa - może być cielęca lub drobiowa.
0,5 kg podgardle wędzone
0,5 kg pachwin
0,5 mięsa z głowy - głowizny lub okrawki mięsa.
3 - 4 liście laurowe,
5 - 6 ziele angielskie,
0,5 kg wątroby,
Sól, pieprz ,
Sporą garść majeranku. ( Pałuczanie uwielbiają tą przyprawę )
Ok. 1 szk wywaru od gotowania.
0, 5 l mleka.
Wykonanie;
Wątrobę wymoczyć w mleku wyjąć i sparzyć w nieosolonej wodzie . Mięso, podgardle i pachwinę pokroić w paski dodać sól, liście laurowe ziele angielskie i ugotować do miękkości, wyjąć ostudzić .
Ugotowane mięso i wątrobę zmielić przez maszynkę, na drobnych oczkach 2 razy, jeśli ktoś lubi bardziej smarowną może rozdrobnić blenderem. Następnie dodać przyprawy i wyrobić. Jeśli będzie zbyt sucha dodać wywaru. Można dodać podsmażoną cebulkę i 2 łyżeczki zmielonego suszu grzybowego wtedy nabierze szlachetnego smaku. Napełniamy farszem jelita ( najlepiej wieprzowe grube), parzymy ok. 40 - 50 min. Wyjmujemy studzimy i przyciskamy deseczką . Można też wędzić .
Leberka pałucka
- lesniak
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07
Leberka pałucka
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
- Sivon
- Posty: 36
- Rejestracja: 25 lis 2016, 12:31
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Leberka pałucka
Fajna ta leberka, prasowana z majerankiem. Wątroby coś mało, wykonać warto. Poprubujemy, dzięki za przepis.