Policzki wieprzowe

Odpowiedz
Awatar użytkownika
Maad
Posty: 1155
Rejestracja: 07 lis 2016, 19:14

Policzki wieprzowe

Post autor: Maad »

Zanabyłem drogą kupna 1kg tytułowych policzków wieprzowych. Oczekuję propozycji. :lol: :lol: :lol:
pozdrawiam
Maad
.... a poza tym sądzę, że Unia Europejska musi być zniszczona

Zapraszam na bigbit.waw.pl
Awatar użytkownika
Maad
Posty: 1155
Rejestracja: 07 lis 2016, 19:14

Re: Policzki wieprzowe

Post autor: Maad »

i co? nikt nic nie podpowie? jakiś fajny przepis by się przydał
pozdrawiam
Maad
.... a poza tym sądzę, że Unia Europejska musi być zniszczona

Zapraszam na bigbit.waw.pl
Awatar użytkownika
tier
Posty: 768
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Policzki wieprzowe

Post autor: tier »

Ja bym zrobił w sosie własnym lub chrzanowym, do tego puree i buraczki, policzki oczywiście peklowane dla lepszego smaku mięsa. ;)
Awatar użytkownika
Pools
Posty: 253
Rejestracja: 17 lis 2016, 13:07
Lokalizacja: Warszawa

Re: Policzki wieprzowe

Post autor: Pools »

Ja policzki robiłem w tłuszczu, z resztą mięsnych części łba i innymi okrawkami ścięgnistymi pozostałymi po rozbiorze, do tego podgardle i znaczna ilość cebuli. Najpierw do gara ładuję podgardle, dolewam odrobinę wody, smażę na średnim ogniu. Jak woda odparuje i wytopi się nieco tłuszczu dodaję resztę mięsa, zmniejszam gaz na minimum i tak sobie siedzi 2-3 godziny, często mieszam, żeby się nie przypaliło. W między czasie dodaję cebulę. To wszystko dusi się powolutku we własnym sosie i tłuszczu. Wychodzi taka a'la świeżonka z mnóstwem smalcu, mięso jest mięciutkie, wręcz się rozłazi. Pod koniec daję sól i przyprawy które wpadną mi pod rękę (pieprz obowiązkowo).
Awatar użytkownika
kociołek
Posty: 38
Rejestracja: 05 maja 2017, 14:33

Re: Policzki wieprzowe

Post autor: kociołek »

Faszerowane policzki wieprzowe według Czarka.

Faszerowane wieprzowe policzki (baki) są bardzo smaczne. Mięso w policzkach wieprzowych jest
bardzo delikatne i specyficznym smaku, dodając do nich farsz i sos z dodatkiem chrzanu nadaje
temu daniu bardzo dobrego smaku. Sos przygotowany został z pieczarek z warzywami z dodatkiem
chrzanu i śmietany.

http://czarymarygotujecezary.blogspot.c ... wedug.html
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
kociołek
Posty: 38
Rejestracja: 05 maja 2017, 14:33

Re: Policzki wieprzowe

Post autor: kociołek »

Moja druga propozycja.

Policzki wieprzowe w sosie grzybowo chrzanowym.

Policzki wieprzowe, to bardzo delikatne mięso wieprzowe. Podane z sosem chrzanowym tworzy idealny smak, do sosu dodane zostały jeszcze grzyby, dla dodania dodatkowych walorów smaku.
Do sosu użyto grzybków marynowanych we własnym sosie takich jak: łuszczak zmienny, boczniak ostrygowaty, azjatyckie grzyby ryżowe (volvariella volvacea), pieczarki.

http://smakimariolki.blogspot.com/2016/ ... ybowo.html
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Maad
Posty: 1155
Rejestracja: 07 lis 2016, 19:14

Re: Policzki wieprzowe

Post autor: Maad »

pięknie wygląda, muszę spróbować następnym razem :)
pozdrawiam
Maad
.... a poza tym sądzę, że Unia Europejska musi być zniszczona

Zapraszam na bigbit.waw.pl
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 683
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Policzki wieprzowe

Post autor: Gonzo »

kociołek pisze:Moja druga propozycja.

Obie propozycje są godne wypróbowania :clap:
Odpowiedz

Wróć do „Na obiad”