Kiełbasa parówkowa
Kiełbasa jest dość chuda, jeśli ktoś chce śmiało można zwiększyć zawartość tłuszczu do 30%
Składniki:
- mięso wieprzowe kl. I 2,5kg
- mięso wieprzowe kl. III 1,5kg
- podgardle lub słonina 1kg
- pieprz biały 1,2g/kg
- gałka muszkatołowa 0,5g/kg
- papryka słodka 1g/kg
- peklosól 18-20g/kg
- jelita wieprzowe 28-30mm
Mięso pokroić w kostkę i zapeklować na sucho 48h. Słoninę zasolić. Następnie wszystkie rodzaje mięsa mielemy na sitku 3mm, mieszamy dodajemy przyprawy i wodę 10-15% i mielemy jeszcze dwa razy.
Temperatura farszu nie powinna przekroczyć 10 stopni. Można podczas mielenie lekko podmrozić.
Napełniamy ściśle osłonki i odkręcamy w odcinki długości 12-15cm.
Osadzamy 1h w temp. ok. 10-15 stopni
Zawieszamy na kijach w wędzarni i osuszmy. Wędzimy dymem o temp. 40-50 stopni max do uzyskania złotego koloru.
Parzymy w wodzie o temp. 72 stopnie do uzyskania wewnątrz ok. 68 stopni. Szybko schładzamy w zimnej wodzie do temp ok. 15 stopni.
Smacznego.
Udostępniono z:http://wyrobydomowe.blox.pl/tagi_b/2323/parowki.html
Kiełbasa parówkowa
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Kiełbasa parówkowa
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Bazyl
- Posty: 3
- Rejestracja: 08 cze 2017, 13:48
Re: Kiełbasa parówkowa
chciałam zapytać czy zasolić (natrzeć) ta słoninę peklosolą czy zwykłą? (robię dla małych dzieci). pozdrawiam
- kotunia
- Posty: 18
- Rejestracja: 16 gru 2016, 18:58
Re: Kiełbasa parówkowa
słoninę solimy solą
- Bazyl
- Posty: 3
- Rejestracja: 08 cze 2017, 13:48
Re: Kiełbasa parówkowa
Dziękuje. A podgardle tez ze zwykłą solą? Bo niestety słoniny nie kupiłam? Pozdrawiam
- kotunia
- Posty: 18
- Rejestracja: 16 gru 2016, 18:58
Re: Kiełbasa parówkowa
Przepraszam, że dopiero dziś Ci odpowiadam- oczywiście podgardle też możesz ale nie musisz. Wiadomo na własne potrzeby dobrze nie przekraczać - stosować chemii. Staraj się stosować proporcje 50/50 40/60.
- Bazyl
- Posty: 3
- Rejestracja: 08 cze 2017, 13:48
Re: Kiełbasa parówkowa
super, dziękuję i przepraszam że dopiero dziś piszę, tak zrobiłam, parówki super, mały sie zajadał jak szalony, w tym tygodniu powtórka z robienia ale bez gałki i papryki (alergia pokarmowa), chyba tym razem ze słoninką zrobię Pozdrawiam