Chleb z rzymskiego garnka
- arkawroc
- Posty: 17
- Rejestracja: 08 lis 2016, 21:14
- Lokalizacja: wrocław
Chleb z rzymskiego garnka
400g mąka pszenna 550, 200g mąka żytnia pełny przemiał, drożdże 35 g 500ml. wody, łyżeczka soli himalajskiej, łyżeczka cukru. Drożdże rozpuszczone w letniej wodzie z dodatkiem cukru . Wszystko wymieszane w misce, zostawione na noc na 14 godz. Po upływie tego czasu ciasto lekko przemieszane i pozostawione na 2 godz. po podwojeniu swojej objętości przełożone do dobrze nagrzanego garnka w piekarniku temp.240st.C, przykryte pokrywką . Pieczone przez 35 min. Następnie zdjęta została pokrywa żeby chleb się trochę przyrumienił przez ok 20 min.Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do lekkiego ostygnięcia , następnie chleb wyciągnąć z formy i wystudzić.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Chleb z rzymskiego garnka
Piękny chlebek Arku
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
- arkawroc
- Posty: 17
- Rejestracja: 08 lis 2016, 21:14
- Lokalizacja: wrocław
Re: Chleb z rzymskiego garnka
na taki wygląd chorowałem
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Chleb z rzymskiego garnka
arkawroc pisze:po podwojeniu swojej objętości przełożone do dobrze nagrzanego garnka w piekarniku temp.240st.C
Czy przed wygrzaniem garnka, moczysz go w wodzie ?
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Chleb z rzymskiego garnka
Jest pare zasad "obsługi" tego sprzętu między innymi to że zawsze moczymy przed użyciem, rozgrzewamy zawsze z piekarnikiem i nigdy gwałtownie nie zmieniamy temperatury ...
I to ostatnie budzi moje wątpliwości w tym przypadku czli jak rozgrzany gar zachowuje się przy wkladaniu ciasta ...
Mam garnek rzymski ale nigdy nie piekłem w nim chleba
Tapniete z GT-I9500
I to ostatnie budzi moje wątpliwości w tym przypadku czli jak rozgrzany gar zachowuje się przy wkladaniu ciasta ...
Mam garnek rzymski ale nigdy nie piekłem w nim chleba
Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Chleb z rzymskiego garnka
Roger pisze:I to ostatnie budzi moje wątpliwości w tym przypadku czli jak rozgrzany gar zachowuje się przy wkladaniu ciasta ...
No właśnie. A ten widać, że nie jest szkliwony od środka, więc według prawideł powinien być moczony. Ale poczekajmy na odpowiedz arkawroc , piekł to wie
- arkawroc
- Posty: 17
- Rejestracja: 08 lis 2016, 21:14
- Lokalizacja: wrocław
Re: Chleb z rzymskiego garnka
Oczywiście wg instrukcji obsługi moczyłem 20 min. Aczkolwiek gdzieś indziej czytałem jak kobieta w ramach eksperymentu moczyła 2 garnki jednocześnie przy czym jednego 5 min a drugiego 20, efekt końcowy w chlebach był taki że ten z gara krócej moczonego był mniej spękany z wierzchu.
- ZLeP
- Posty: 17
- Rejestracja: 24 lis 2016, 15:29
Re: Chleb z rzymskiego garnka
A jaka jest różnica pomiędzy chlebem pieczonym w brytfance a w garnku rzymskim?
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Chleb z rzymskiego garnka
Teoretycznie z garnka (moczonego wcześniej) powinien wyjść bardziej chrupiący ... i oczywiście taki garnek tak jak i gar żeliwny niweluje efekt wychłodzenia piekarnika przy wkładaniu ciasta bo długo utrzymuje ciepło
Tapniete z GT-I9500
Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- ZLeP
- Posty: 17
- Rejestracja: 24 lis 2016, 15:29
Re: Chleb z rzymskiego garnka
Mam kamień do pizzy, następnym razem spróbuję na nim upiec. Jakaś namiastka pieca.