Galaretka ćwikłowa z chrzanem
1 słoiczek 300g buraczków tartych
2 słoiczki chrzanu 300g (1 tarty ostry drugi ze śmietaną )
4 łyżki żelatyny
1/2 szk. soku z wiśni wlewamy do masy z buraczków.
1 szk. wody
Pieprz
Żelatynę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i zostawiamy do wystygnięcia.
Doprawiamy buraczki pieprzem i wlewamy połowę rozpuszczonej żelatyny i miesazamy razem.
Oba słoiki chrzanu i resztę rozpuszczonej żelatyny wlewamy do miski i mieszamy do momentu, aż się wszystko połączy.
Odstawiamy do chłodnego pomieszczenia, gdy zacznie tężeć napowietrzamy robotem i wylewamy do naczynia najpierw buraczki, a następnie chrzan.
Można ułożyć warstwowo i wstawiamy do lodówki
Kroimy w dowolny kształt.
Pomiędzy warstwy można wylać cieniutką warstwę żelatyny aby buraczki nie barwiły warstwy chrzanowej.
Galaretka buraczano - chrzanowo
- lesniak
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07
Galaretka buraczano - chrzanowo
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Galaretka buraczano - chrzanowo
Ależ fajny przepis. Chyba zrobimy .
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
- lesniak
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07
Re: Galaretka buraczano - chrzanowo
Idealne do pieczeni, a najlepiej pasuje do kaczuszki. Przetestowane na festynach.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
- ryszpak
- Posty: 347
- Rejestracja: 09 lis 2016, 9:47
- Lokalizacja: Kurpie Zielone