Galaretka buraczano - chrzanowo

Odpowiedz
Awatar użytkownika
lesniak
Posty: 153
Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07

Galaretka buraczano - chrzanowo

Post autor: lesniak »

Galaretka ćwikłowa z chrzanem
1 słoiczek 300g buraczków tartych
2 słoiczki chrzanu 300g (1 tarty ostry drugi ze śmietaną )
4 łyżki żelatyny
1/2 szk. soku z wiśni wlewamy do masy z buraczków.
1 szk. wody
Pieprz
Żelatynę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i zostawiamy do wystygnięcia.
Doprawiamy buraczki pieprzem i wlewamy połowę rozpuszczonej żelatyny i miesazamy razem.
Oba słoiki chrzanu i resztę rozpuszczonej żelatyny wlewamy do miski i mieszamy do momentu, aż się wszystko połączy.
Odstawiamy do chłodnego pomieszczenia, gdy zacznie tężeć napowietrzamy robotem i wylewamy do naczynia najpierw buraczki, a następnie chrzan.
Można ułożyć warstwowo i wstawiamy do lodówki
Kroimy w dowolny kształt.
Pomiędzy warstwy można wylać cieniutką warstwę żelatyny aby buraczki nie barwiły warstwy chrzanowej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
Awatar użytkownika
Ela K.
Posty: 347
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
Lokalizacja: Ostróda

Re: Galaretka buraczano - chrzanowo

Post autor: Ela K. »

Ależ fajny przepis. Chyba zrobimy :D .
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
Awatar użytkownika
lesniak
Posty: 153
Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07

Re: Galaretka buraczano - chrzanowo

Post autor: lesniak »

Idealne do pieczeni, a najlepiej pasuje do kaczuszki. Przetestowane na festynach.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
Awatar użytkownika
ryszpak
Posty: 347
Rejestracja: 09 lis 2016, 9:47
Lokalizacja: Kurpie Zielone

Re: Galaretka buraczano - chrzanowo

Post autor: ryszpak »

Bardzo ciekawe. Skorzystam w Święta ;)
Człap... Człap... Człap....
Odpowiedz

Wróć do „Dodatki do potraw”