Śledź po japońsku - Polskie sushi
(potrawa pamięta czasy PRL-owskie gdzie była z powodzeniem serwowana jako zakąska)
Składniki:
-jajka gotowane na twardo
-śledź a'la matias
-Polska sałatka jarzynowa (marchew, pietruszka, seler, ziemniak, groszek konserwowy, ogórek kiszony, majonez, pieprz, sól, papryka ostra)
-majonez
-piórka cebuli (sparzone chwilę wrzątkiem aby zmiękły)
-natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
Podstawą potrawy jest połówka jajka na twardo wokół której zawijamy śledzia, do środka nakładamy sałatkę warzywną, na niej umieszczamy majonez i piórka cebuli. Całość przystrajamy natką pietruszki i podajemy jako zakąska do kieliszeczka czegoś mocniejszego
Śledź po japońsku
- Przemysław Zych
- Posty: 8
- Rejestracja: 09 mar 2017, 2:51
Śledź po japońsku
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Henio
- Posty: 56
- Rejestracja: 10 lis 2016, 10:55
Re: Śledź po japońsku
Dzięki za przypomnienie - będzie zrobiony na wielki piątek , bo wtedy poszczę i nie mam ogona z bobra by było coś z ryby no bo to przysmak zastzeżony dla kapelanów.
Ps . Talerz zajefajny , ja mam z napisem Społem .
Ps . Talerz zajefajny , ja mam z napisem Społem .