Kiełbasa polska wędzona z gorczycą
Składniki:
- wieprzowina kl. I - 2kg,
- wieprzowina kl. II - 3kg,
- peklosól 19g/kg,
- cukier 2g/kg,
- pieprz naturalny 1,5g/kg,
- majeranek 0,5g/kg,
- czosnek 0,5g/kg
- gorczyca 1g/kg,
- jelita 32-36mm,
Mięsa pociąć w kostkę i zapeklować 48h.
Następnie mięso kl. I i II rozdrobnić na sitku 13mm.
Wymieszać razem do uzyskania kleistości. Dodać przyprawy w trakcie mieszania. Napełnić ściśle kiełbaśnice. Podzieliłem w parki o długości ok 35cm.
Osadzać ok 12-24h w temp. 10 stopni.
Wędzić zimnym dymem 2 x przez dwa dni do uzyskania barwy żółtobrązowej.
Dosuszyć w pomieszczeniu o temp. 10-12 stopni.
Smacznego
http://wyrobydomowe.blox.pl/2011/12/Kie ... czyca.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Kiełbasa polska wędzona z gorczycą
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Kiełbasa polska wędzona z gorczycą
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Zebi
- Posty: 75
- Rejestracja: 09 lis 2016, 21:40
Re: Kiełbasa polska wędzona z gorczycą
Zrobiłem po raz pierwszy kiełbasę polska inspirując się przepisem Beiota. Odrobinę zmodyfikowałem przyprawy dając 1,5 g gorczycy (następnym razem będzie 2 albo i 2,5 g) no i zwiększyłem ilość czosnku do 2g/kg. Z braku czasu trochę krótsze i osadzanie i wędzenie. Nie mniej jednak efekt końcowy satysfakcjonujący
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- tier
- Posty: 768
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Kiełbasa polska wędzona z gorczycą
Przy takich kiełbasach osuszanie to nawet do 2 dni i wtedy kolor będzie odpowiedni.
- ArkoGdynia
- Posty: 510
- Rejestracja: 08 lis 2016, 14:42
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Kiełbasa polska wędzona z gorczycą
Moja wygląda mniej więcej tak...
później ze dwa dni podsuszania i gotowa do konsumpcji....
później ze dwa dni podsuszania i gotowa do konsumpcji....
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Niech Dym będzie z Tobą.....