pis67 wyroby domowe i nie tylko.....
- pis67
- Posty: 44
- Rejestracja: 08 lis 2016, 21:42
- Lokalizacja: NML
pis67 wyroby domowe i nie tylko.....
Jest temat - będą foty....
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- tier
- Posty: 768
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: pis67 wyroby domowe i nie tylko.....
No wreszcie i jeszcze nick się pokoloruję
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: pis67 wyroby domowe i nie tylko.....
Wygląda ekstra, tylko ten "flak"
- Sla100
- Posty: 556
- Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
- Lokalizacja: Gdynia
Re: pis67 wyroby domowe i nie tylko.....
'Flak a la'
Ale srodek to piekna szynka z przeszkodami !!!!!!!
Ale srodek to piekna szynka z przeszkodami !!!!!!!
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester
- pis67
- Posty: 44
- Rejestracja: 08 lis 2016, 21:42
- Lokalizacja: NML
Re: pis67 wyroby domowe i nie tylko.....
To może o boczku - peklujemy na sucho 23-25g peklosoli na kg boczku - 48-72 godziny w chłodzie, opłukać, osuszyć, wędzić ciepłym dymem 1-1,5 godziny, na koniec podpiec w wędzarni lub sparzyć.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
Re: pis67 wyroby domowe i nie tylko.....
No śliczne boczusie. Właśnie muszę podziałać, bo wyszły. A ogórkowej bym zeżarł
- pis67
- Posty: 44
- Rejestracja: 08 lis 2016, 21:42
- Lokalizacja: NML
Re: pis67 wyroby domowe i nie tylko.....
Polska - przepis dla Sylwka i nie tylko:
Mięsko peklowane 48-72godziny najlepiej mieszanką saletry(4%) z solą lub peklosolą 20g/kg
wp. kl.I - 4kg -10mm
wp. kl.II- 6kg - 8mm tylko co by za chuda nie była, ja przygotowuję z karkówki i szynki
Przyprawy na 1kg:
-pieprz - 2g
-czosnek- 1,5g
-majeranek- 1,5g
-gorczyca - 2g
-cukier- 2g
Mieszamy krótko dodając 0,5l lodowatej wody.
Napełniamy w jelita 26-28mm - 35cm - osadzanie w chłodzie 12-24godziny.
Wędzenie dymkiem - średni przepływ - odpowiednia wilgotność, tep. 25-35stopni - 2-4 godziny, oczywiściew wcześniej 2 godziny w temp. pokojowej i osuszenie.
Powodzenia...
https://www.youtube.com/watch?v=HYvuWlOnBjI
Mięsko peklowane 48-72godziny najlepiej mieszanką saletry(4%) z solą lub peklosolą 20g/kg
wp. kl.I - 4kg -10mm
wp. kl.II- 6kg - 8mm tylko co by za chuda nie była, ja przygotowuję z karkówki i szynki
Przyprawy na 1kg:
-pieprz - 2g
-czosnek- 1,5g
-majeranek- 1,5g
-gorczyca - 2g
-cukier- 2g
Mieszamy krótko dodając 0,5l lodowatej wody.
Napełniamy w jelita 26-28mm - 35cm - osadzanie w chłodzie 12-24godziny.
Wędzenie dymkiem - średni przepływ - odpowiednia wilgotność, tep. 25-35stopni - 2-4 godziny, oczywiściew wcześniej 2 godziny w temp. pokojowej i osuszenie.
Powodzenia...
https://www.youtube.com/watch?v=HYvuWlOnBjI
- pis67
- Posty: 44
- Rejestracja: 08 lis 2016, 21:42
- Lokalizacja: NML
Re: pis67 wyroby domowe i nie tylko.....
I fota....
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Sla100
- Posty: 556
- Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
- Lokalizacja: Gdynia
Re: pis67 wyroby domowe i nie tylko.....
Piotr wielkie dzieki !!!!!! bede dzialal !!!!!
Czekam na nastepne przepisy
Czekam na nastepne przepisy
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester
- pis67
- Posty: 44
- Rejestracja: 08 lis 2016, 21:42
- Lokalizacja: NML