Tatar ze śledzi z nutką węgierskości :D

Odpowiedz
Awatar użytkownika
Kruszynka
Posty: 197
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
Lokalizacja: Wejherowo

Tatar ze śledzi z nutką węgierskości :D

Post autor: Kruszynka »

Karnawał się kończy, niedługo tradycyjny "śledzik". Moja propozycja na imprezę ze śledziem w tle.
20 dag. filetów ze śledzia solonego odpowiednio wymoczonych.
1 cebula
1 kiszony ogórek /konserwowy też może być /
2-3 jajka ugotowane na twardo
1 papryka czerwona, upieczona i pozbawiona skórki.
1 łyżka kaparów
kilka grzybków marynowanych /podgrzybki, kurki, prawdziwki /
Sos
1 łyżeczka miodu lipowego lub wielokwiatowego
1 łyżka musztardy
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka ostrej papryki
kawałek imbiru
pieprz świeżo zmielony do smaku.
Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę i mieszamy. Składniki sosu mieszamy z rozgniecionymi żółtkami jajek i startym na drobnej tarce imbirem. Jak ktoś lubi można dodać do sosu majonez. Sos mieszamy z pozostałymi składnikami i na minimum godzinkę wkładamy do lodówki.
P1010010.JPG

To jest jedna z wersji tatara śledziowego, można robić go również z klasycznych dodatków używanych do tatara wołowego.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"

Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie :dance:
Awatar użytkownika
Henio
Posty: 56
Rejestracja: 10 lis 2016, 10:55

Re: Tatar ze śledzi z nutką węgierskości :D

Post autor: Henio »

Popitok pijemy przed , czy po spożyciu ?
"następną razą" nie oblizuj noża podczas krojenia to trunek się zachowa na po. :lol:

https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=58FDFC38
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 195
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Re: Tatar ze śledzi z nutką węgierskości :D

Post autor: Piotruś pan »

Witaj Kruszynko!!!
Może pamiętasz jak w Chłapowie namawiałeś mnie na spróbowanie tatara z łososia, a ja mówiłem że nie jadam surowej ryby, ale spróbowałem, i było pyszne. Od tej pory chadzam z córką do susi baru i najbardziej smakuje mi płat surowego tuńczyka (mniemam że jest to bonito lub żółto płetwy ba na błękitno płetwego nie było by nas stać. Ale na tatara ze śledzia na pewno. Przepis pracochłonny ale na pewno smaczny :D
Awatar użytkownika
Kruszynka
Posty: 197
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
Lokalizacja: Wejherowo

Re: Tatar ze śledzi z nutką węgierskości :D

Post autor: Kruszynka »

Henio pisze: to trunek się zachowa na po.

Heniu to jest kielich czystej :D,na innej fotce zamieniłem go na śliwowicę i widzę że się lekko nabrałeś. Co zresztą jest bez znaczenia :D
Piotruś pan pisze:Przepis pracochłonny

Piotr to się naprawdę szybko robi :D.
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"

Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie :dance:
Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 289
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Re: Tatar ze śledzi z nutką węgierskości :D

Post autor: Grzegorz Z. »

Kaziu zrobiłem :) Pychota. Robiłem podwójną porcję. Dałem 2 łyżeczki papryki ostrej. Oj Panie :) to ma moc :) to w przyprawach w moim przypadku do zmniejszenia. Ale wypas jest. Polecam serdecznie.
Odpowiedz

Wróć do „Przetwory rybne”