Karnawał się kończy, niedługo tradycyjny "śledzik". Moja propozycja na imprezę ze śledziem w tle.
20 dag. filetów ze śledzia solonego odpowiednio wymoczonych.
1 cebula
1 kiszony ogórek /konserwowy też może być /
2-3 jajka ugotowane na twardo
1 papryka czerwona, upieczona i pozbawiona skórki.
1 łyżka kaparów
kilka grzybków marynowanych /podgrzybki, kurki, prawdziwki /
Sos
1 łyżeczka miodu lipowego lub wielokwiatowego
1 łyżka musztardy
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka ostrej papryki
kawałek imbiru
pieprz świeżo zmielony do smaku.
Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę i mieszamy. Składniki sosu mieszamy z rozgniecionymi żółtkami jajek i startym na drobnej tarce imbirem. Jak ktoś lubi można dodać do sosu majonez. Sos mieszamy z pozostałymi składnikami i na minimum godzinkę wkładamy do lodówki.
To jest jedna z wersji tatara śledziowego, można robić go również z klasycznych dodatków używanych do tatara wołowego.
Tatar ze śledzi z nutką węgierskości :D
- Kruszynka
- Posty: 197
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
- Lokalizacja: Wejherowo
Tatar ze śledzi z nutką węgierskości :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
- Henio
- Posty: 56
- Rejestracja: 10 lis 2016, 10:55
Re: Tatar ze śledzi z nutką węgierskości :D
Popitok pijemy przed , czy po spożyciu ?
"następną razą" nie oblizuj noża podczas krojenia to trunek się zachowa na po.
https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=58FDFC38
"następną razą" nie oblizuj noża podczas krojenia to trunek się zachowa na po.
https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=58FDFC38
- Piotruś pan
- Posty: 195
- Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02
Re: Tatar ze śledzi z nutką węgierskości :D
Witaj Kruszynko!!!
Może pamiętasz jak w Chłapowie namawiałeś mnie na spróbowanie tatara z łososia, a ja mówiłem że nie jadam surowej ryby, ale spróbowałem, i było pyszne. Od tej pory chadzam z córką do susi baru i najbardziej smakuje mi płat surowego tuńczyka (mniemam że jest to bonito lub żółto płetwy ba na błękitno płetwego nie było by nas stać. Ale na tatara ze śledzia na pewno. Przepis pracochłonny ale na pewno smaczny
Może pamiętasz jak w Chłapowie namawiałeś mnie na spróbowanie tatara z łososia, a ja mówiłem że nie jadam surowej ryby, ale spróbowałem, i było pyszne. Od tej pory chadzam z córką do susi baru i najbardziej smakuje mi płat surowego tuńczyka (mniemam że jest to bonito lub żółto płetwy ba na błękitno płetwego nie było by nas stać. Ale na tatara ze śledzia na pewno. Przepis pracochłonny ale na pewno smaczny
- Kruszynka
- Posty: 197
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
- Lokalizacja: Wejherowo
Re: Tatar ze śledzi z nutką węgierskości :D
Henio pisze: to trunek się zachowa na po.
Heniu to jest kielich czystej ,na innej fotce zamieniłem go na śliwowicę i widzę że się lekko nabrałeś. Co zresztą jest bez znaczenia
Piotruś pan pisze:Przepis pracochłonny
Piotr to się naprawdę szybko robi .
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
Re: Tatar ze śledzi z nutką węgierskości :D
Kaziu zrobiłem Pychota. Robiłem podwójną porcję. Dałem 2 łyżeczki papryki ostrej. Oj Panie to ma moc to w przyprawach w moim przypadku do zmniejszenia. Ale wypas jest. Polecam serdecznie.