Misz- masz słoikowy Anuś
- Anuś
- Posty: 144
- Rejestracja: 06 lis 2016, 18:20
- Lokalizacja: okolice Łodzi
Misz- masz słoikowy Anuś
Postanowiłam i ja coś podziałać ze słoikami Jedna partia to risotto z warzywami i gulaszem z żołądków indyczych ( są lepsze od kurzych i mają więcej mięsa niż części chrzęstnych) Druga kombinacja to karczek w sosie własnym z pieczarkami i ryżem lub kaszą.
Ryż do risotta gotowałam tylko 5 minut, tak aby był al ' dente i tak samo postępowałam z kaszą. Mięso wcześniej podsmażyłam na smalcu z cebulą i pieczarkami. Karkówka była wcześniej w marynacie z musztardy chrzanowej cebuli, papryki słodkiej.
Natomiast żołądki indycze wcześniej namoczone i gotowane w osolonej wodzie przez około godziny, a następnie pozbawione części chrzęstnych i pokrojone w paski i dodane do pieczarek smażonych z cebulą i z warzywami pokrojonymi w słupki. do sosu na koniec dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy do smaku .. sól, pieprz czarny i czubrycę czerwoną.
Jak coś nie jasne to wytłumaczę Tyndalizacja .. dwa dni. Pierwszego 30 minut .. wychłodzenie słoików i drugiego dnia 20 minut.
Chętnie wysłucham uwag i dobrych rad
Fotki z produkcji obu wersji obiadów w słoikach.
Smacznego
Ryż do risotta gotowałam tylko 5 minut, tak aby był al ' dente i tak samo postępowałam z kaszą. Mięso wcześniej podsmażyłam na smalcu z cebulą i pieczarkami. Karkówka była wcześniej w marynacie z musztardy chrzanowej cebuli, papryki słodkiej.
Natomiast żołądki indycze wcześniej namoczone i gotowane w osolonej wodzie przez około godziny, a następnie pozbawione części chrzęstnych i pokrojone w paski i dodane do pieczarek smażonych z cebulą i z warzywami pokrojonymi w słupki. do sosu na koniec dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy do smaku .. sól, pieprz czarny i czubrycę czerwoną.
Jak coś nie jasne to wytłumaczę Tyndalizacja .. dwa dni. Pierwszego 30 minut .. wychłodzenie słoików i drugiego dnia 20 minut.
Chętnie wysłucham uwag i dobrych rad
Fotki z produkcji obu wersji obiadów w słoikach.
Smacznego
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- tier
- Posty: 768
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Misz- masz słoikowy Anuś
A mnie się podobają te z groszkiem
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Misz- masz słoikowy Anuś
Smakowite Człowiek się wkręca w to słoikowanie Już ze Zbyszkiem się zastanawiamy jakie następne
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
- Anuś
- Posty: 144
- Rejestracja: 06 lis 2016, 18:20
- Lokalizacja: okolice Łodzi
Re: Misz- masz słoikowy Anuś
tier pisze:A mnie się podobają te z groszkiem
Domyślam się Przemku, że wolisz jak w słoiku jest ułożone warstwowo a nie połączone wszystkie składniki razem. Żeby była jasność .. groszek jest konserwowy, dodany do słoika bez zalewy.
Ela K. pisze:Smakowite Człowiek się wkręca w to słoikowanie Już ze Zbyszkiem się zastanawiamy jakie następne
Ela.. pewnie Zebi coś fajnego wymyśli. Zastanawiam się na mięsem drobiowym .. może kaczka lub indyk
- kotunia
- Posty: 18
- Rejestracja: 16 gru 2016, 18:58
Re: Misz- masz słoikowy Anuś
a ja to chyba nawet lubię zjeść takie dania
- Andym
- Posty: 349
- Rejestracja: 09 gru 2016, 13:36
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Misz- masz słoikowy Anuś
Anuś, przepięknie to wygląda, ujęła mnie niewinna zieleń groszku.. Na pewno będzie smaczne. Mam taką małą uwagę, sama prosiłaś ,
za Wiki :
Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega natrzykrotnej pasteryzacji przeprowadzanej co 24 godziny. Termin wywodzi się od nazwiska irlandzkiego uczonego Johna Tyndalla.
Mechanizm działania:
pierwsza pasteryzacja zabija głównie formy wegetatywne, nie jest w stanie zabić niektórych form przetrwalnych;
po upływie doby, pod wpływem impulsu termicznego z przetrwalników rozwijają się kolejne formy wegetatywne bakterii, które giną po drugiej pasteryzacji;
trzecia pasteryzacja działa podobnie jak druga, zabijając ewentualne opóźnione bakterie.
Pozdrawiam
za Wiki :
Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega natrzykrotnej pasteryzacji przeprowadzanej co 24 godziny. Termin wywodzi się od nazwiska irlandzkiego uczonego Johna Tyndalla.
Mechanizm działania:
pierwsza pasteryzacja zabija głównie formy wegetatywne, nie jest w stanie zabić niektórych form przetrwalnych;
po upływie doby, pod wpływem impulsu termicznego z przetrwalników rozwijają się kolejne formy wegetatywne bakterii, które giną po drugiej pasteryzacji;
trzecia pasteryzacja działa podobnie jak druga, zabijając ewentualne opóźnione bakterie.
Pozdrawiam
- Maad
- Posty: 1155
- Rejestracja: 07 lis 2016, 19:14
Re: Misz- masz słoikowy Anuś
łopatologiczne wyjaśnienie procesów pasteryzacji i tyndalizacji: viewtopic.php?p=521#p521
pozdrawiam
Maad
.... a poza tym sądzę, że Unia Europejska musi być zniszczona
Zapraszam na bigbit.waw.pl
Maad
.... a poza tym sądzę, że Unia Europejska musi być zniszczona
Zapraszam na bigbit.waw.pl
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Misz- masz słoikowy Anuś
Andrzejku, Marku rozumiem cały proces tyndalizacji mam jednak pytanie czy w przypadku procesu, który zastosowała Anuś to 3-krotne parzenie jest również konieczne czy tylko w przypadku gdy wrzucam w słoik mięso surowe?
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
- Maad
- Posty: 1155
- Rejestracja: 07 lis 2016, 19:14
Re: Misz- masz słoikowy Anuś
3-krotne parzenie jest konieczne wtedy, gdy słoiki nie będą przechowywane w warunkach chłodniczych.
Do trzymania w lodówce przez kilka (w porywach kilkanaście) dni wystarczy jednokrotna pasteryzacja. Po 2-krotnej pasteryzacji trwałość słoików w lodówce liczy się w miesiącach. Generalnie im wyższa temperatura i dłuższy czas przechowywania, tym proces utrwalania musi być bardziej skuteczny.
Problemem może być dodatek warzyw, które z jakiegoś powodu skracają trwałość. Pod tym względem lepsze są słoiki mięsno-ryżowe.
Do trzymania w lodówce przez kilka (w porywach kilkanaście) dni wystarczy jednokrotna pasteryzacja. Po 2-krotnej pasteryzacji trwałość słoików w lodówce liczy się w miesiącach. Generalnie im wyższa temperatura i dłuższy czas przechowywania, tym proces utrwalania musi być bardziej skuteczny.
Problemem może być dodatek warzyw, które z jakiegoś powodu skracają trwałość. Pod tym względem lepsze są słoiki mięsno-ryżowe.
pozdrawiam
Maad
.... a poza tym sądzę, że Unia Europejska musi być zniszczona
Zapraszam na bigbit.waw.pl
Maad
.... a poza tym sądzę, że Unia Europejska musi być zniszczona
Zapraszam na bigbit.waw.pl
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Misz- masz słoikowy Anuś
Dziękuję Mareczku
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]