Cukinia w zalewie musztardowej

Odpowiedz
Awatar użytkownika
Anuś
Posty: 144
Rejestracja: 06 lis 2016, 18:20
Lokalizacja: okolice Łodzi

Cukinia w zalewie musztardowej

Post autor: Anuś »

Na prośbę Kolegi podaję przepis :D
Składniki:
1 szklanka octu ( szklanka to 250 ml)
1 szklanka cukru
6 szklanek wody
5 łyżek musztardy ( najlepsza Kielecka ciemna)
2 łyżki musztardy francuskiej
3 płaskie łyżki soli
5 listków laurowych
4-5 ziaren ziela angielskiego
2 kg cukinii lub ogórków
koper
Wykonanie:
Składniki na zalewę ( ocet, cukier, wodę i sól) zagotować i ostudzić. Musztardę dodajemy dopiero kiedy zdejmiemy garnek z palnika. Obie musztardy dokładnie łączymy z zalewą. Ogórki pokroić wzdłuż na 4 części, a cukinie w grubsze plastry. Najlepsze są małe cukinie, takie do 20 cm. Układać dość ciasno na stojąco do słoików, a plastry cukinii mogą być w nieładzie. :D Do każdego słoika włożyć koper i zalać zimną zalewą, dokładnie zakręcić i pasteryzować 5-7 minut, po czym wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Wygląd zalewy nie jest imponujący, ale to z powodu rozpuszczonej musztardy.
Znalazłam jeszcze jeden słoiczek :D Oto on :D
P1050403.JPG

Smacznego
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tusiaczek
Posty: 313
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Cukinia w zalewie musztardowej

Post autor: tusiaczek »

Kolega wraz z resztą sępów dziękuje bardzo... :clap: :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
tusiaczek
Posty: 313
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Cukinia w zalewie musztardowej

Post autor: tusiaczek »

Ta cukinia jest fantastyczna... mam i ja :mrgreen:

20170208_173056.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Anuś
Posty: 144
Rejestracja: 06 lis 2016, 18:20
Lokalizacja: okolice Łodzi

Re: Cukinia w zalewie musztardowej

Post autor: Anuś »

Tusiaczku ... teraz tylko na kilka dni zapomnij o niej :D a później rozkosz podniebienia :D
Odpowiedz

Wróć do „Ogórki, cukina, kabaczki”