Składniki:
2 kg ogórków
4 łyżeczki sproszkowanej chili
4 łyżki grubej soli
2 główki czosnku
Zalewa:
8 łyżek oleju
½ litra octu
1kg cukru
Sposób przygotowania:
Ogórki przekroić wzdłuż, ułożyć w misce obok siebie i posypać 4 łyżkami soli. Odstawić na co najmniej 6 godzin, po czym odlać sok i dodać pokrojone w plasterki obrane ząbki czosnku oraz chili. Wymieszać.
Następnie przygotować zalewę, czyli wszystkie jej składniki zagotować, po czym wlać do ogórków, wymieszać i odstawić na około 12 godzin, od czasu do czasu mieszając. Ułożyć w słoiki i dobrze zakręcić. Gotowe do spożycia są od razu, jednak warto odczekać przynajmniej kilka dni, aby się„ przegryzły“. Można pasteryzować 5 minut od momentu zagotowania się wody.
Krokodylki
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
Krokodylki
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
Re: Krokodylki
O widzisz, a ja się zastanawiałem, jak przerobić swoją Spróbuję