Rolmopsy na jeden kęs.

Odpowiedz
Awatar użytkownika
rykocz
Posty: 50
Rejestracja: 09 lis 2016, 20:41
Lokalizacja: Poznań-niedaleko

Rolmopsy na jeden kęs.

Post autor: rykocz »

Rolmopsy są łatwe do przygotowania, jeśli spodziewamy się gości na impezę, która będzie lekko zakrapiana. Są doskonałą zakąską do napojów wyskokowych.

Produkty;
- 7-8 filetów śledziowych solonych typu matjas, wybrać należy zdrowe, jasne i jędrne filety
- 2 średnie ogórki kiszone, można je zastąpić ogórkami w occie lecz łagodne
- papryka konserwowa
- 1 szklanka przegotowanej wody (szklanka, kubek 250ml)
- 1/3 szklanki octu
- 1 łyżeczka cukru, można dać 2 łyżeczki (jeśli ktoś lubi zalewę nardziej słodką)
- 1 duża cebula
- 2 liście laurowe
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- kolendra ale niekoniecznie.

Wykonanie;
Płaty śledziowe płuczemy, następnie zamaczamy na 2-3 godziny. Czas moczenia ustalamy na podstawie próby,
sprawdzamy ich zasolenie odcinając kawałek do próby.
Podczas gdy śledzie się moczą, przygotowujemy sobie zalewę. Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, przyprawy i gotujemy.
Nie musimy gotować zbyt długo bo wode już mamy przegotowaną. Obieramy cebulę, kroimy ją w cienkie talarki lub piórka, rozwarstwiamy
i wrzucamy do gorącej zalewy. Mieszamy i odstawiamy całość do ostygnięcia.
Kroimy dodatki do rolmpsów, ogórki w podłużne paski, paprykę również. Kroimy w takie kawałki aby zbytnio nie wystawały po zwinięciu z fileta.
Wyjmujemy filety z moczenia, kroimy je wzdłuż na pół. Można oczywiście zrobić rolmopsy z całego fileta ale te maja być na jednego kęsa, na raz.
Układamy na filecie paprykę i ogórka w poprzek, następnie zawijamy nadzienie w rulon.Spinamy wykałaczką lub układamy pionowo, ciasno jeden obok drugiego w naczyniu tak, żeby nam się nie rozwijały. Można je również włożyć do słoika i zalać przestudzoną zalewą.
Tak przygotowane rolmopsy, wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie możemy podawać z chlebkiem lub jako dodatek z innymi przystawkami.
Jeśli zrobimy ich więcej - bo proporcje możemy zwiększać lub zmniejszać - i nam zostaną, to po 3 dniach, możemy wyjąć z zalewy octowej
aby nie zrobiły się zbyt kwaśne i zalać w innym słoiku, naczyniu olejem. Tak mogą stać dłużej w lodówce do dwóch tygodni ale nigdy u mnie
tak długo nie postały. :lol:

Smacznego
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
U mężczyzn nie ma bałaganu, jest feng shui
Awatar użytkownika
Ela K.
Posty: 347
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
Lokalizacja: Ostróda

Re: Rolmopsy na jeden kęs.

Post autor: Ela K. »

Ryyysiuuuu . :clap: :clap: :clap:
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 683
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Rolmopsy na jeden kęs.

Post autor: Gonzo »

Ja w occie nie lubię to może spróbować zalać olejem ? Chyba, że masz wypasiony przepis na śledzie w oleju, nie taki tradycyjny gdzie tylko śledz+cebula+olej i do słoika ;)
Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 289
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Re: Rolmopsy na jeden kęs.

Post autor: Grzegorz Z. »

Gonzo są takie, tylko kurde nie mogę ich tu znaleźć. Ale są. Ela też robiła. Zajefajne
Awatar użytkownika
rykocz
Posty: 50
Rejestracja: 09 lis 2016, 20:41
Lokalizacja: Poznań-niedaleko

Re: Rolmopsy na jeden kęs.

Post autor: rykocz »

Może spróbuj zrobić te z cebulką, ogórkiem w musztardzie i oleju?


"Matjasy po mojemu"
U mężczyzn nie ma bałaganu, jest feng shui
Awatar użytkownika
Ela K.
Posty: 347
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
Lokalizacja: Ostróda

Re: Rolmopsy na jeden kęs.

Post autor: Ela K. »

Gonzo zrób matyjasy Rysia, są zajefajne , warto :D
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
Odpowiedz

Wróć do „Przetwory rybne”