Makaron serowy "korbacze"
- tier
- Posty: 768
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Makaron serowy "korbacze"
Jest to prawdziwy rarytas jako przekąska, trochę pracochłonny ale postaram się opisać mniej więcej jak to zrobić w domu. Potrzebujemy ok 30l mleka z którym postępujemy tak jak na oscypki. Jak już mamy skrzep przekładamy do cedzaka i robimy z tego jeden wielki kawałek sera, przenosimy w ciepłe miejsce na 1-2 dni, czas głownie zależy od jakości mleka, pory roku i temp panującej w domu. Przeważnie po 2 dniach mamy zakwaszone mleko, aby to sprawdzić bierzemy mały kawałek sera i moczymy go w wodzie o temp 60-65C. jeżeli zaczyna być plastyczne to zaczynamy "wyciągać nasz makaron.
Jak już dojdziemy do wprawy, to jednak wymaga czasu korbacze będą wyglądać tak
Po wyciągnięciu przekładamy do zimnej wody, robimy solankę 8% i moczymy 30 min, następnie wędzimy (lub nie) w zimnym dymie do uzyskania pasującego nam koloru.
Jak już dojdziemy do wprawy, to jednak wymaga czasu korbacze będą wyglądać tak
Po wyciągnięciu przekładamy do zimnej wody, robimy solankę 8% i moczymy 30 min, następnie wędzimy (lub nie) w zimnym dymie do uzyskania pasującego nam koloru.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- janO
- Posty: 11
- Rejestracja: 11 lis 2016, 15:45
Re: Makaron serowy "korbacze"
Mam nadzieję że dobrze zrozumiałem. Najpierw robimy solankę 8% i w niej studzimy te sznurówki czy tak ?
Droga "Unio Europejska", ty się do moich wędzonek nie wpierniczaj.
- tier
- Posty: 768
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Makaron serowy "korbacze"
Po wyciągnięciu korbacze przekładamy do zimnej wody żeby zachowały kształt, dopiero później robimy solankę i moczymy.
- janO
- Posty: 11
- Rejestracja: 11 lis 2016, 15:45
Re: Makaron serowy "korbacze"
Dzięki tier, dzisiaj mój debiut i zobaczymy co z tego wylizie
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Droga "Unio Europejska", ty się do moich wędzonek nie wpierniczaj.
- janO
- Posty: 11
- Rejestracja: 11 lis 2016, 15:45
Re: Makaron serowy "korbacze"
Jak już mamy skrzep przekładamy do cedzaka i robimy z tego jeden wielki kawałek sera, przenosimy w ciepłe miejsce na 1-2 dni, czas głownie zależy od jakości mleka, pory roku i temp panującej w domu. Przeważnie po 2 dniach mamy zakwaszone mleko, aby to sprawdzić bierzemy mały kawałek sera i moczymy go w wodzie o temp 60-65C. jeżeli zaczyna być plastyczne to zaczynamy "wyciągać nasz makaron.
tier powiedz coś bo nie rozumiem zakwaszone mleko czy zakwaszony ser ?
tier powiedz coś bo nie rozumiem zakwaszone mleko czy zakwaszony ser ?
Droga "Unio Europejska", ty się do moich wędzonek nie wpierniczaj.
- tier
- Posty: 768
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Makaron serowy "korbacze"
Skrzep przekładamy do cedzaka i robimy z tego jeden wielki kawałek sera:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- janO
- Posty: 11
- Rejestracja: 11 lis 2016, 15:45
Re: Makaron serowy "korbacze"
Ok panimaju, czyli ten kawał sera leży później na blacie kuchennym w sitku 2 dni i się kwasi. Tak ?
Droga "Unio Europejska", ty się do moich wędzonek nie wpierniczaj.
- tier
- Posty: 768
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Makaron serowy "korbacze"
Dokładnie, ja trzymam w misce i zlewam serwatkę.
- janO
- Posty: 11
- Rejestracja: 11 lis 2016, 15:45
Re: Makaron serowy "korbacze"
No teraz to nareszcie zrozumiałem . Dzięki tier.
Droga "Unio Europejska", ty się do moich wędzonek nie wpierniczaj.
- Sla100
- Posty: 556
- Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Makaron serowy "korbacze"
Ostatnio w Angli trafilo mnie sie cos takiego w Polskim sklepie No i niestety z korbaczy to ten produkt ma tylko zapach dymku a po za tym to nic innego smaku nie ma zadnego !!! srednica 0.5cm naprawde dramat nie polecam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester