Składniki;
Comber z królika
Masło klarowane
Warzywa: marchewka
seler
pietruszka
brukselka
papryka czerwona
papryczka chili
cebula
biała część pora
pomidorki
dwa ząbki czosnku
1/2 szklanki białego wina
gałązka rozmarynu
kilka gałązek świeżego majeranku
sól,pieprz,liść laurowy,ziele angielskie.
Comber obsmażamy na złoto na maśle klarowanym.Warzywa kroimy w słupki,część marchewki w talarki,cebulę w piórka,por w krążki,czosnek miażdżymy lub drobno siekamy.
Obsmażony comber wyjmujemy,wsypujemy cebulkę,por i chili.Obsmażamy do ze złocenia cebuli,dodajemy czosnek.Chwilę podsmażamy,dodajemy pozostałe warzywa oprócz pomidorków i brukselki.Dusimy chwilę razem.
Dodajemy comber,liść laurowy,ziele angielskie,gałązkę rozmarynu,majeranek,solimy,pieprzymy.Wlewamy wino,przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości mięsa.Pod koniec duszenia dodajemy oczyszczoną brukselkę i pomidorki.
Sos możemy podprawić śmietaną lub "wkręcić" kawałek zmrożonego masła
Zestaw warzyw przykładowy,można śmiało zmieniać a brukselki /nie wszyscy lubią/ nie dodawać
Królik w warzywach.
- Kruszynka
- Posty: 197
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
- Lokalizacja: Wejherowo
Królik w warzywach.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
- Kruszynka
- Posty: 197
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
- Lokalizacja: Wejherowo
Re: Królik w warzywach.
Dzisiaj po powrocie z działki tzw.szybki obiadek,czyli kolejne wariactwo n/t "królik i warzywa"
Comber został parę dni temu zamacerowany w oliwce,czosnku,pieprzu i odrobinie "Tatulkowej " brendy .Potem nie było czasy na jego upieczenie.Dzisiaj rano podsmażyłem go na oliwce w towarzystwie cebulki.
Po powrocie do smaku ze smażenia dodałem 1/2 szklanki mleka,kilka plasterków pora,troszkę selera i pietruszki, pokrojone w kostkę.Poddusiłem,dodałem trochę sera pleśniowego,zabełtałem,dodałem podsmażone mięsko i dusiłem pod pokrywką.
Na drugiej patelni poddusiłem na klarowanym masełku kilka małych marchewek,pod koniec duszenia dodałem łyżeczkę miodu.
Na trzeciej patelni podsmażyłem pokrojone w ćwiartki pieczarki z dodatkiem złoconej cebulki
Przyznacie....szybki obiadek
Przy okazji można porównać comber z lidlowego króliczka /ten powyżej/ combrem królika z wiejskiej hodowli /poprzedni post/
Comber został parę dni temu zamacerowany w oliwce,czosnku,pieprzu i odrobinie "Tatulkowej " brendy .Potem nie było czasy na jego upieczenie.Dzisiaj rano podsmażyłem go na oliwce w towarzystwie cebulki.
Po powrocie do smaku ze smażenia dodałem 1/2 szklanki mleka,kilka plasterków pora,troszkę selera i pietruszki, pokrojone w kostkę.Poddusiłem,dodałem trochę sera pleśniowego,zabełtałem,dodałem podsmażone mięsko i dusiłem pod pokrywką.
Na drugiej patelni poddusiłem na klarowanym masełku kilka małych marchewek,pod koniec duszenia dodałem łyżeczkę miodu.
Na trzeciej patelni podsmażyłem pokrojone w ćwiartki pieczarki z dodatkiem złoconej cebulki
Przyznacie....szybki obiadek
Przy okazji można porównać comber z lidlowego króliczka /ten powyżej/ combrem królika z wiejskiej hodowli /poprzedni post/
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Królik w warzywach.
Obiadek może i szybki tylko dużo patelni pobrudziłeś Kaziu
No dobra wygląda bardzo apetycznie
No dobra wygląda bardzo apetycznie
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- Kruszynka
- Posty: 197
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
- Lokalizacja: Wejherowo
Re: Królik w warzywach.
Roger pisze:Obiadek może i szybki tylko dużo patelni pobrudziłeś Kaziu
A to już nie moja działka
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
- Kruszynka
- Posty: 197
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
- Lokalizacja: Wejherowo
Re: Królik w warzywach.
To jeszcze jedna wariacja na temat królika
Królik z Kaszub,ale tak trochę orientalnie.
Udo królika lub comber rąbiemy tasakiem wraz z kośćmi.
Marynujemy w sosie rybnym,łyżeczką przyprawy 5 smaków i oleju sezamowym.
W miseczce zalewamy gorącą wodą grzyby moon. Przygotowujemy seler naciowy,paprykę słodką,mleko kokosowe,liście kafiru,szalotkę,cebulę czerwoną,kilka pomidorków koktajlowych,strączek ostrej papryczki,kilka ziaren kardamonu,gwiazdkę badianu /anyżu /
Składniki kroimy w kostkę,łódeczki,talarki,jak komu się podoba.
Na łyżce oleju obsmażamy mięso królika na złocisto i zdejmujemy z patelni.
Na pozostałym płynie obsmażamy warzywa wraz z przyprawami.Dodajemy obsmażone mięso królika.Wlewamy mleko kokosowe i dusimy razem.
W osobnym garnku gotujemy "al dente" makaron gryczany noba /może być każdy inny,mnie ten akurat bardzo smakuje ,do nabycia w Lidlu/.
Potrawę doprawiamy pieprzem /ja użyłem chińskiego czyli syczuańskiego/,sosem sojowym i odrobiną sosu chili.
Dodajemy makaron,mieszamy,podgrzewamy
i na talerz.
A na deser
Królik z Kaszub,ale tak trochę orientalnie.
Udo królika lub comber rąbiemy tasakiem wraz z kośćmi.
Marynujemy w sosie rybnym,łyżeczką przyprawy 5 smaków i oleju sezamowym.
W miseczce zalewamy gorącą wodą grzyby moon. Przygotowujemy seler naciowy,paprykę słodką,mleko kokosowe,liście kafiru,szalotkę,cebulę czerwoną,kilka pomidorków koktajlowych,strączek ostrej papryczki,kilka ziaren kardamonu,gwiazdkę badianu /anyżu /
Składniki kroimy w kostkę,łódeczki,talarki,jak komu się podoba.
Na łyżce oleju obsmażamy mięso królika na złocisto i zdejmujemy z patelni.
Na pozostałym płynie obsmażamy warzywa wraz z przyprawami.Dodajemy obsmażone mięso królika.Wlewamy mleko kokosowe i dusimy razem.
W osobnym garnku gotujemy "al dente" makaron gryczany noba /może być każdy inny,mnie ten akurat bardzo smakuje ,do nabycia w Lidlu/.
Potrawę doprawiamy pieprzem /ja użyłem chińskiego czyli syczuańskiego/,sosem sojowym i odrobiną sosu chili.
Dodajemy makaron,mieszamy,podgrzewamy
i na talerz.
A na deser
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
- Sla100
- Posty: 556
- Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Królik w warzywach.
No deser to chyba nasz tradycyjny GRYZ co
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester
- Kruszynka
- Posty: 197
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
- Lokalizacja: Wejherowo
Re: Królik w warzywach.
Jeszcze jedna wersja królika z warzywami , tym razem z pęczakiem k
Porcje królika , tym razem udka, obsmażamy na maśle klarowanym wraz z pokrojonym w grubą kostkę wędzonym boczkiem, po czym wyjmujemy porcje królika na deskę, boczek zostawiamy .
Na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojone dowolnie różniste warzywa. Dla smaku dodałem kilka suszonych jabłek i gruszek. Z przypraw oprócz soli i pieprzu kumin, liść laurowy i kafiru, kilka ziaren ziela ang. i jałowca , koper włoski oraz zioła .
Po podsmażeniu dolewamy bulion i wsypujemy garść pęczaku. Na to układamy obsmażone kawałki królika. Przykrywamy pokrywką i dusimy na maleńkim ogniu. W miarę wchłaniania płynu uzupełniamy bulionem lub białym winem . Ja uzupełniłem mirabelkówką
Jak już mięsko miękkie a warzywka al dente dodajemy łychę śmietany , mieszamy i na talerz
Porcje królika , tym razem udka, obsmażamy na maśle klarowanym wraz z pokrojonym w grubą kostkę wędzonym boczkiem, po czym wyjmujemy porcje królika na deskę, boczek zostawiamy .
Na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojone dowolnie różniste warzywa. Dla smaku dodałem kilka suszonych jabłek i gruszek. Z przypraw oprócz soli i pieprzu kumin, liść laurowy i kafiru, kilka ziaren ziela ang. i jałowca , koper włoski oraz zioła .
Po podsmażeniu dolewamy bulion i wsypujemy garść pęczaku. Na to układamy obsmażone kawałki królika. Przykrywamy pokrywką i dusimy na maleńkim ogniu. W miarę wchłaniania płynu uzupełniamy bulionem lub białym winem . Ja uzupełniłem mirabelkówką
Jak już mięsko miękkie a warzywka al dente dodajemy łychę śmietany , mieszamy i na talerz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie