Piersi z kaczki pieczone z jabłkami
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
Piersi z kaczki pieczone z jabłkami
Składniki:
6 piersi kaczych ze skórą
5-6 jabłek
żurawina
sól
pieprz
sos sojowy ciemny 50 ml
rozmaryn świeży - 6 gałązek
Sposób wykonania:
Piersi z kaczki oczyszczamy i dokładnie myjemy. Skórę nacinamy w "kostkę".
Posypujemy pieprzem i solą. Wkładamy do naczynia i zalewamy sosem sojowym i dokładnie mieszamy. Między piersi kacze wkładamy gałązki rozmarynu. Odstawiamy do lodówki na noc.
Następnego dnia rozgrzewamy patelnię i układamy piersi kacze skórą do spodu. Dodajemy do smażenia gałązki rozmarynu. Smażymy na dużym ogniu 5 minut od strony skóry i 3 minuty z drugiej strony. Odstawiamy na 15 minut.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy. Połowę układamy na dnie rondla i zalewamy tłuszczem powstałym podczas smażenia.
Układamy piersi z kaczki skórą do dołu. Dodatkowo smarujemy z dwóch stron konfiturą z żurawiny.
Na wierzch układamy pozostałe jabłka.
Nakrywamy pokrywką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy z termoobiegiem przez 10 minut.
Ja podałem z ziemniaczkami pieczonymi w folii z serem i słoninką. Do tego modra kapusta.
6 piersi kaczych ze skórą
5-6 jabłek
żurawina
sól
pieprz
sos sojowy ciemny 50 ml
rozmaryn świeży - 6 gałązek
Sposób wykonania:
Piersi z kaczki oczyszczamy i dokładnie myjemy. Skórę nacinamy w "kostkę".
Posypujemy pieprzem i solą. Wkładamy do naczynia i zalewamy sosem sojowym i dokładnie mieszamy. Między piersi kacze wkładamy gałązki rozmarynu. Odstawiamy do lodówki na noc.
Następnego dnia rozgrzewamy patelnię i układamy piersi kacze skórą do spodu. Dodajemy do smażenia gałązki rozmarynu. Smażymy na dużym ogniu 5 minut od strony skóry i 3 minuty z drugiej strony. Odstawiamy na 15 minut.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy. Połowę układamy na dnie rondla i zalewamy tłuszczem powstałym podczas smażenia.
Układamy piersi z kaczki skórą do dołu. Dodatkowo smarujemy z dwóch stron konfiturą z żurawiny.
Na wierzch układamy pozostałe jabłka.
Nakrywamy pokrywką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy z termoobiegiem przez 10 minut.
Ja podałem z ziemniaczkami pieczonymi w folii z serem i słoninką. Do tego modra kapusta.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Piersi z kaczki pieczone z jabłkami
Grześ ............... Ty już wiesz
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
Re: Piersi z kaczki pieczone z jabłkami
No machnę szybko się robi No może tą noc można skrócić Ale ładnie się przeżarło
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Piersi z kaczki pieczone z jabłkami
Grzegorz Z. pisze: Następnego dnia rozgrzewamy patelnię i układamy piersi kacze skórą do spodu.
Grzegorz smażąc kaczkę czy gęś zaczynamy zawsze od zimnej patelni i tłuszcz wytapiamy na małym ogniu
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
Re: Piersi z kaczki pieczone z jabłkami
A ja chcialem miec przypieczona mocno i zaczynalem od rozgrzanej i na duzym ogniu.
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
Re: Piersi z kaczki pieczone z jabłkami
I jak zapewne zauwazyles była tylko opiekana, a pozniej dopiero w rondlu. A najprosciej nie korzystac z przepisu, jak zły
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Piersi z kaczki pieczone z jabłkami
Przecież ja nie piszę że on jest zły
W obróbce wstępnej tego typu mięs jest ważne wytopienie tłuszczu podskórnego a lepiej to zacząć od zimnej suchej patelni i zrobić w niższej temperaturze, po wytopieniu podnosi się temperaturę do uzyskania satysfakcjonującego nas wypieczenia - tylko tyle
PS
Aluzję zrozumiałem wszelkie uwagi mile widziane jak są zgodne z Twymi poglądami ... cóż szkoda
W obróbce wstępnej tego typu mięs jest ważne wytopienie tłuszczu podskórnego a lepiej to zacząć od zimnej suchej patelni i zrobić w niższej temperaturze, po wytopieniu podnosi się temperaturę do uzyskania satysfakcjonującego nas wypieczenia - tylko tyle
PS
Aluzję zrozumiałem wszelkie uwagi mile widziane jak są zgodne z Twymi poglądami ... cóż szkoda
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- Electra
- Posty: 17
- Rejestracja: 24 lis 2016, 10:34
Re: Piersi z kaczki pieczone z jabłkami
Roger ja robie identycznie ,zimna patelnia ,uwazam ze tluszcz sie lepiej topi a skorka i tak jest pozniej przysmazona , ale kazdy robi jak lubi , zawsze mozna sprobowac innej wersji i porownac , ja wczesniej tez dawalam na goraca patelnie zmienilam zdanie bo uwazam ze tak szybciej sie tluszcz wytopil i nie sciaga sie tak skora ...ale wolnosc Tomku w swoim domku
wersje kolegi z soya musze sprobowac.
wersje kolegi z soya musze sprobowac.
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
Re: Piersi z kaczki pieczone z jabłkami
Roger pisze:
PS
Aluzję zrozumiałem wszelkie uwagi mile widziane jak są zgodne z Twymi poglądami ... cóż szkoda
Ale żadnej aluzji nie było. Podałem swoje wykonanie. Tak jak pisałem chodziło o szybkie przysmażenie. Szło i tak do rondla. Zauważ, ze czas skróciłem do 5 minut. Jeśli robię kaczkę smażoną wyłącznie na patelni startuje od zimnej i na małym ogniu. Wtedy trwa to dłużej niż 5 minut. I kaczka zdąży dojść w środku. Tu doszła w rondlu.