Filety śledziowe
czosnek
majeranek
pieprz
olej
Czosnek drobno kroimy a następnie ucieramy z majerankiem.Dla lepszego efektu dodaję kilka kropli oliwy z chili.Z czosnku i majeranku powstaje coś w rodzaju pasty.
Filety kroimy na odpowiednie kawałki,pieprzymy,smarujemy pastą z czosnkiem i majerankiem.Składamy po dwa.Możemy spiąć wykałaczkami.
Układamy w słoju,zalewamy olejem.
Te śledzie robię najczęściej na Wielkanoc.W tym roku i na Wigilię trafiły
To różowe obok śledzi to wędzona rolada z łososia.Żeby nie było że mortadelą na wigilię się raczę
Śledzie z czosnkiem i majerankiem
- Kruszynka
- Posty: 197
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
- Lokalizacja: Wejherowo
Śledzie z czosnkiem i majerankiem
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Śledzie z czosnkiem i majerankiem
Kaziu ile wcześniej zrobić, żeby były dobre i ile mogą postać po zrobieniu?
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
- Kruszynka
- Posty: 197
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
- Lokalizacja: Wejherowo
Re: Śledzie z czosnkiem i majerankiem
Ela K. pisze:Kaziu ile wcześniej zrobić, żeby były dobre i ile mogą postać po zrobieniu?
Minimum trzy dni powinny postać żeby nabrały pełnię smaku.
10 dni na pewno powinny wytrzymać a może i dłużej.Czosnek konserwuje
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
- AndrzejK
- Posty: 74
- Rejestracja: 18 lis 2016, 19:16
Re: Śledzie z czosnkiem i majerankiem
Kaziku , te śledzie mamy w tym roku na Święta . Są pyszne , majeranek to jest to o czosnku nie wspomnę
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Śledzie z czosnkiem i majerankiem
Ja generalnie na śledzie wigilijne preferuje czosnek zamiast cebuli i zioła plus dobry olej typu rzepak lub lniany ... to moje smaki olejowe reszta jest raczej mocno kwaśna
Tapniete z GT-I9500
Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ