Śledzie z czosnkiem i majerankiem

Odpowiedz
Awatar użytkownika
Kruszynka
Posty: 197
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
Lokalizacja: Wejherowo

Śledzie z czosnkiem i majerankiem

Post autor: Kruszynka »

Filety śledziowe
czosnek
majeranek
pieprz
olej
006.JPG

Czosnek drobno kroimy a następnie ucieramy z majerankiem.Dla lepszego efektu dodaję kilka kropli oliwy z chili.Z czosnku i majeranku powstaje coś w rodzaju pasty.
Filety kroimy na odpowiednie kawałki,pieprzymy,smarujemy pastą z czosnkiem i majerankiem.Składamy po dwa.Możemy spiąć wykałaczkami.
Układamy w słoju,zalewamy olejem.
007.JPG


Te śledzie robię najczęściej na Wielkanoc.W tym roku i na Wigilię trafiły :D

004.JPG

To różowe obok śledzi to wędzona rolada z łososia.Żeby nie było że mortadelą na wigilię się raczę :naughty:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"

Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie :dance:
Awatar użytkownika
Ela K.
Posty: 347
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
Lokalizacja: Ostróda

Re: Śledzie z czosnkiem i majerankiem

Post autor: Ela K. »

Kaziu ile wcześniej zrobić, żeby były dobre i ile mogą postać po zrobieniu?
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
Awatar użytkownika
Kruszynka
Posty: 197
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
Lokalizacja: Wejherowo

Re: Śledzie z czosnkiem i majerankiem

Post autor: Kruszynka »

Ela K. pisze:Kaziu ile wcześniej zrobić, żeby były dobre i ile mogą postać po zrobieniu?


Minimum trzy dni powinny postać żeby nabrały pełnię smaku.
10 dni na pewno powinny wytrzymać a może i dłużej.Czosnek konserwuje :D
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"

Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie :dance:
Awatar użytkownika
AndrzejK
Posty: 74
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:16

Re: Śledzie z czosnkiem i majerankiem

Post autor: AndrzejK »

Kaziku , te śledzie mamy w tym roku na Święta . Są pyszne , majeranek to jest to :D o czosnku nie wspomnę :D


Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Roger
Posty: 201
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Re: Śledzie z czosnkiem i majerankiem

Post autor: Roger »

Ja generalnie na śledzie wigilijne preferuje czosnek zamiast cebuli i zioła plus dobry olej typu rzepak lub lniany ... to moje smaki olejowe reszta jest raczej mocno kwaśna ;)

Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Odpowiedz

Wróć do „Przetwory rybne”