4 piękne śledzie z beczki, wymoczyć, wyfiletować, pokroić na mniejsze kawałki.Układać w słoju warstwami przekładając je cienkimi plastrami cebuli, posypując pieprzem, zielem ang. pokruszonymi liśćmi laurowymi i plasterkami cytryny.
Sos - szklankę dobrej śmietany połączyć z sokiem z trzech cytryn oraz mleczem śledziowym przetartym przez sito, dodać pół łyżeczki cukru pudru. Sosem zalewamy śledzie i odstawiamy na 24 godz. Podawać z ziemniakami w mundurkach + kieliszek zmrożonej wódki.
Śledzie będą szczęśliwe .
Śledź w śmietanowym sosie.
- Kruszynka
- Posty: 197
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
- Lokalizacja: Wejherowo
Re: Śledź w śmietanowym sosie.
Moja wersja śledzi w śmietanie.
Przygotowałem na dzisiejszy obiad.
Trzy płaty solonego śledzia wymoczyć,dokładnie osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika,pokroić na zgrabne kawałki.
Cebulę pokroić w piórka,sparzyć na sitku gorącą wodą,dokładnie odsączyć.
Śledzie włożyć do miski,posypać grubo mielonym pieprzem,pieprzem cytrynowym,skropić niewielką ilością soku z cytryny,posypać pokrojonym szczypiorkiem,dodać kilka plasterków ostrej papryczki /nie za dużo ..trzy-cztery wystarczą i można oczywiście potraktować opcjonalnie/wymieszać.
Dodać sparzoną cebulę i dwie łyżki śmietany.Może być też jogurt.Odstawić do lodówki.
Przed podaniem polać gęstą śmietaną.Można ją wymieszać z jakąś zieleniną /koperek,pietruszka,kolendra...co kto lubi/
W moim przypadku śmietanę wymieszałem z kawiorem z pstrąga, własnej produkcji.
Śledzie będą podane z ziemniakami "w mundurkach". Po kaszubsku to danie zwie się "sledze z pulkami"
Przygotowałem na dzisiejszy obiad.
Trzy płaty solonego śledzia wymoczyć,dokładnie osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika,pokroić na zgrabne kawałki.
Cebulę pokroić w piórka,sparzyć na sitku gorącą wodą,dokładnie odsączyć.
Śledzie włożyć do miski,posypać grubo mielonym pieprzem,pieprzem cytrynowym,skropić niewielką ilością soku z cytryny,posypać pokrojonym szczypiorkiem,dodać kilka plasterków ostrej papryczki /nie za dużo ..trzy-cztery wystarczą i można oczywiście potraktować opcjonalnie/wymieszać.
Dodać sparzoną cebulę i dwie łyżki śmietany.Może być też jogurt.Odstawić do lodówki.
Przed podaniem polać gęstą śmietaną.Można ją wymieszać z jakąś zieleniną /koperek,pietruszka,kolendra...co kto lubi/
W moim przypadku śmietanę wymieszałem z kawiorem z pstrąga, własnej produkcji.
Śledzie będą podane z ziemniakami "w mundurkach". Po kaszubsku to danie zwie się "sledze z pulkami"
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
- AndrzejK
- Posty: 74
- Rejestracja: 18 lis 2016, 19:16
Re: Śledź w śmietanowym sosie.
Kruszynko , mówiłeś że nie masz dostępu do kuchni a tu takie super danie na obiadek !
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Kruszynka
- Posty: 197
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
- Lokalizacja: Wejherowo
Re: Śledź w śmietanowym sosie.
AndrzejK pisze:mówiłeś że nie masz dostępu do kuchni
Obiad każdy chce zjeść,więc jakoś zostałem wpuszczony.
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie