Witam
Otrzymałem gonady śledzia w pełni rozwinięte i zasolone przesyłka ze Szwecji.
Miałem je spożytkować do sałatki, ale postanowiłem się pobawić i zrobić kawior.
Aby oddzielić jajeczka trzeba je delikatnie odsolić.
Wlewamy zimną wodę do miski na miskę sito z gonadami.
Sito zanurzamy i delikatnie ręką ruchem obrotowym obracamy, po chwili jajeczka zaczynają się podzielać a błony zlepiają się na środku i po prostu je wyjmujemy.
Następnie osączamy jajeczka na sicie i wkładamy do słoika, zalewamy wodą w której się soliły.
Jeśli mamy gonady nie zasolone, musimy je najpierw delikatnie na sicie pozbawić błon a następnie zasolić.
A jeśli ktoś chciałby się pobawić i samemu zasolić to udostępniam specjalnie dla forum opis technologiczny.
https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
Kawior z ikry śledzia
- lesniak
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07
Kawior z ikry śledzia
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 22 gru 2016, 16:57 przez lesniak, łącznie zmieniany 1 raz.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
- lesniak
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07
Re: Kawior z ikry śledzia
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
- Andym
- Posty: 349
- Rejestracja: 09 gru 2016, 13:36
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Kawior z ikry śledzia
Namówiłeś mnie. Zjadłbym, ciekawym tego i sobie zrobię. Nie wiem tylko, czy wytrzymam, bo zwykle ikrę zjadałem ot tak, nie doczekawszy końca odsolenia.
- gwizdek
- Posty: 1150
- Rejestracja: 18 lis 2016, 20:00
Re: Kawior z ikry śledzia
Andym pisze:Namówiłeś mnie. Zjadłbym, ciekawym tego i sobie zrobię. Nie wiem tylko, czy wytrzymam, bo zwykle ikrę zjadałem ot tak, nie doczekawszy końca odsolenia.
Zostaw trochę na spółdzielnie