Szakszuka

Odpowiedz
Awatar użytkownika
Kruszynka
Posty: 197
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
Lokalizacja: Wejherowo

Szakszuka

Post autor: Kruszynka »

Danie prawdopodobnie pochodzi z Libanu,ale jest popularne na całym Bliskim Wschodzie.Ostatnio widziałem w Kuchnia+ jak Dawid wykonywał ją jako danie bałkańskie,ale nie o pochodzenie tu chodzi a o smak.Nazwa da się przetłumaczyć jako "bałagan".W zasadzie to potrawa na wzmocnione śniadanie,ale na obiadek też się nadaje.
Składniki :
papryka kolorowa
papryczka chili
cebula biała i czerwona
dwa-trzy pomidory /mogą być pellati z puszki/
kilka ząbków czosnku
słoik leczo
trzy surowe białe kiełbaski
cztery jajka
zielona kolendra lub pietruszka
oliwa
pieprz,sól,kumin w ziarnach i mielony,kolendra mielona,harissa.
Cebule kroimy w piórka,czosnek siekamy,paprykę kroimy w paski.
Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę,dodajemy czosnek i chili.Chwilę dusimy,dodajemy paprykę.Białą kiełbasę wyciskamy z osłonki i dodajemy do warzyw.
Gdy kiełbaski się "zetną"dodajemy pomidory, leczo i przyprawy.Dusimy do zmięknięcia składników.
Gdy wszystko już się połączy i smakowicie bulgocze,mieszamy składniki,tak by kiełbaski były równomiernie rozłożone.Łyżką robimy dołki w masie i wbijamy w nie jajka.Nie powinno się patelni przykrywać,ale drewnianą łopatką formujemy ścinające się białko.Posypujemy zieleniną i dusimy do oczekiwanego przez nas stopnia ścięcia jajek.Podajemy z pitą lub bułką pszenną.
005.JPG


010.JPG
012.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"

Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie :dance:
Awatar użytkownika
Kruszynka
Posty: 197
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
Lokalizacja: Wejherowo

Re: Szakszuka

Post autor: Kruszynka »

Wersja z frankfurterkami :D
004.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"

Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie :dance:
Awatar użytkownika
Roger
Posty: 201
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Re: Szakszuka

Post autor: Roger »

Kaziu pięknie to wygląda i prawdę powiedziawszy zapomniałem o tym przysmaku ... a kiedyś robiłem .. czas wrócić bo narobileś mi smaka ;)

Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Awatar użytkownika
king_lpk
Posty: 11
Rejestracja: 13 lut 2017, 21:16

Re: Szakszuka

Post autor: king_lpk »

Boczek, cebula, pieczarka, pomidor. Niezłe jaja.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Odpowiedz

Wróć do „Na śniadanie”