Pasztet wykonany z przepisu Halusi:
-1 kg podgarla
-1 kg fileta z piersi kurczaka ( mogą być udka)
- 40 dkg wątróbki drobiowej
- 3 cebule
- 5 jaj
- 2 bułki czerstwe
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól kamienna , pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- można dodać łyżeczkę Vegety… ja dodaję suszone warzywka własnej roboty do wody .. podczas gotowania.
-Podgardle, filet ugotować do miękkości razem z cebulą., liściem laurowym zielem i suszonymi warzywkami lub ze świeżymi.
Osobno parzymy wątróbkę.
Ugotowane składniki wraz z cebulą mielimy na najmniejszym sitku (makówka).
Bułki namoczyć w rosole po gotowanym mięsie… i również zmielić.
Wszystko wrzucamy do miski… dodajemy pieprz, sól, jajka i gałkę.
Dobrze łączymy i ja to wszystko blenduję do uzyskania gładkiej konsystencji. Gęstość farszu regulujemy wywarem w którym gotowały się wszystkie składniki. Uważać by nie przesadzić…
Gotowe przekładamy do foremek i pieczemy 50 min w temp 180 stopni.
Jeśli chodzi o dodatki to można dodać żurawinę.. odgotowane grzybki.
Pasztet zapiekany
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
Pasztet zapiekany
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- SexNajlepszyNaBoczku
- Posty: 1000
- Rejestracja: 08 lis 2016, 22:03
Re: Pasztet zapiekany
"-1 kg podgarla
-1 kg fileta z piersi kurczaka ( mogą być udka)
- 40 dkg wątróbki drobiowej"
ciekawa sprawa nie wiedziałem, że się coś zmieniło w tak podstawowej materii receptury, ale to dobrze każda zmiana jest efektem pozyskiwania wyników z doświadczeń..
Mi chyba najbardziej pasuje 'oryginał' 1kg boczku (daję tlustą IIa), 600g piersi kurczaka i 600g wątróbki drobiowej..
Zastępując bułki kaszką kukurydzianą uzyskujemy dodatkowo pasztet bezglutenowy 30g kaszki i 1 szklanka wywaru na 2 blaszki pasztetu..
Śmiało można polecić.. licząc spółdzielnię w tym miesiącu zrobilem ponad 150 takich (no.. podobnych) pasztetów Pozdrawiam
-1 kg fileta z piersi kurczaka ( mogą być udka)
- 40 dkg wątróbki drobiowej"
ciekawa sprawa nie wiedziałem, że się coś zmieniło w tak podstawowej materii receptury, ale to dobrze każda zmiana jest efektem pozyskiwania wyników z doświadczeń..
Mi chyba najbardziej pasuje 'oryginał' 1kg boczku (daję tlustą IIa), 600g piersi kurczaka i 600g wątróbki drobiowej..
Zastępując bułki kaszką kukurydzianą uzyskujemy dodatkowo pasztet bezglutenowy 30g kaszki i 1 szklanka wywaru na 2 blaszki pasztetu..
Śmiało można polecić.. licząc spółdzielnię w tym miesiącu zrobilem ponad 150 takich (no.. podobnych) pasztetów Pozdrawiam
"Dopóki nie uczynisz nieświadomego - świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem."
C.G.Jung
C.G.Jung
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Pasztet zapiekany
Wątróbka w pasztecie nigdy nie jest zła ... oprócz tego w moim zawsze sa mielone warzywa ... bo nie lubię suchego pasztetu
Tapniete z GT-I9500
Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- SexNajlepszyNaBoczku
- Posty: 1000
- Rejestracja: 08 lis 2016, 22:03
Re: Pasztet zapiekany
Amen... przeliczam jedną średnią cebulę jako 200g obranej przed gotowaniem.. ciekaw jestem ile to u Was wychodzi
a może część cebuli zastąpić np. selerem (korzeń) powinno pasować, ciocia kiedyś robiła pasztet ze wszystkimi warzywami z rosołu, ale jakoś mi nie podchodził.. za bardzo warzywny też nie dobrze ;P
a może część cebuli zastąpić np. selerem (korzeń) powinno pasować, ciocia kiedyś robiła pasztet ze wszystkimi warzywami z rosołu, ale jakoś mi nie podchodził.. za bardzo warzywny też nie dobrze ;P
"Dopóki nie uczynisz nieświadomego - świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem."
C.G.Jung
C.G.Jung
- Maad
- Posty: 1155
- Rejestracja: 07 lis 2016, 19:14
Re: Pasztet zapiekany
Roger pisze: ... bo nie lubię suchego pasztetu
Też tak mówiłem A jak spróbowałem tego, co Robert zrobił na spółdzielni Mazowszanka, to zmieniłem zdanie. Wspaniale smarowny i wilgotny
Moim zdaniem to zasługa nie tyle dodatku warzyw, co sprytnego pieczenia w kąpieli wodnej.
pozdrawiam
Maad
.... a poza tym sądzę, że Unia Europejska musi być zniszczona
Zapraszam na bigbit.waw.pl
Maad
.... a poza tym sądzę, że Unia Europejska musi być zniszczona
Zapraszam na bigbit.waw.pl
- gwizdek
- Posty: 1150
- Rejestracja: 18 lis 2016, 20:00
Re: Pasztet zapiekany
Maad pisze:Roger pisze: ... bo nie lubię suchego pasztetu
Też tak mówiłem A jak spróbowałem tego, co Robert zrobił na spółdzielni Mazowszanka, to zmieniłem zdanie. Wspaniale smarowny i wilgotny
Moim zdaniem to zasługa nie tyle dodatku warzyw, co sprytnego pieczenia w kąpieli wodnej.
Pasztet, Roberta jest bardzo dobry