Szczupak pieczony z warzywami.

Odpowiedz
Awatar użytkownika
Kruszynka
Posty: 197
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
Lokalizacja: Wejherowo

Szczupak pieczony z warzywami.

Post autor: Kruszynka »

Szczupak.....tu 1,5 kg
014.JPG

Nadzienie
mięso szczupaka
dwie bułki namoczone w mleku
dwa żółtka
koperek drobno posiekany
szalotka pokrojona w kosteczkę
kawałek pora pokrojony w krążki
łyżka masła
sól,pieprz,gałka muszkatołowa,szczypta cukru.
Warzywa
dwa bakłażany pokrojone w dużą kostkę
cukinia pokrojona w półplasterki
czerwona cebula pokrojona w ósemki
szalotka pokrojona w półplasterki
czerwona,zielona,żółta papryka pokrojona w paski
ostra papryczka drobno pokrojona
bulwa kopru włoskiego pokrojona w grubą kostkę
pomidory
sól,pieprz,zioła ,sos chili,sos śliwkowy /może być jakiś inny słodko-kwaśny na ten przykład/
białe wino,oliwa.
Warzywa układamy w brytfannie,polewamy sosami,oliwą,dodajemy zioła,mieszamy,wkładamy do piekarnika ..150 st.
003.JPG

Szczupaka golimy.odcinamy głowę /można do zamrażarki na zupkę rybną razem z kręgosłupem /,ostrożnie zdejmujemy skórę szczupaczka odcinając ogon ze skórą za płetwą odbytową.
002.JPG

Oddzielamy mięso od kręgosłupa.
Szalotkę i pora szklimy na łyżce masła.
Mięso,odciśnięte bułki,zeszkloną cebulkę mielemy dwa razy.
Dodajemy dwa żółtka,siekany koperek,sól,pieprz,gałkę muszkatołową,szczyptę cukru.
Mieszamy.Jeżeli nadzienie za rzadkie,dodajemy bułkę tartą,jeżeli za ścisłe,dolewamy mleko.
Nadziewamy skórę,zaszywamy,formujemy tuszkę.
Wyjmujemy z piekarnika warzywa,mieszamy,dolewamy wino.Na warzywach układamy tuszkę szczupaka i świeże zioła /np.rozmaryn,oregano itp./
Wkładamy do piekarnika na 45 min.
004.JPG


Po wyjęciu upieczonej rybki kroimy ją w plastry i podajemy wraz z warzywami.
006.JPG


W moim wypadku podałem wraz z podsmażoną sałatą rzymską i glazurowaną marchewką,posypanymi prażonymi nasionami i orzechami.Do tego zimny sos chrzanowy.
020.JPG
021.JPG


Tak przygotowanego szczupaka można też zrobić w galarecie np.na kolację wigilijną.
008.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"

Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie :dance:
Awatar użytkownika
Sla100
Posty: 556
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
Lokalizacja: Gdynia

Re: Szczupak pieczony z warzywami.

Post autor: Sla100 »

Kruszynka mnie to ten w galarecie by pasowal !!!! Przepis zapisany do ulubionych dzieki !!!!!!
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester
Awatar użytkownika
Roger
Posty: 201
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Re: Szczupak pieczony z warzywami.

Post autor: Roger »

Dla mnie szczupak tak jak i np. brzana to walka z ościami więc przeważenie ląduje w pulpetach albo mielony czytaj "faszerowany" z jajkiem na twardo .. :(
Ten patent zatem sprawdzę ;)

Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Odpowiedz

Wróć do „Na obiad”