Szczupak.....tu 1,5 kg
Nadzienie
mięso szczupaka
dwie bułki namoczone w mleku
dwa żółtka
koperek drobno posiekany
szalotka pokrojona w kosteczkę
kawałek pora pokrojony w krążki
łyżka masła
sól,pieprz,gałka muszkatołowa,szczypta cukru.
Warzywa
dwa bakłażany pokrojone w dużą kostkę
cukinia pokrojona w półplasterki
czerwona cebula pokrojona w ósemki
szalotka pokrojona w półplasterki
czerwona,zielona,żółta papryka pokrojona w paski
ostra papryczka drobno pokrojona
bulwa kopru włoskiego pokrojona w grubą kostkę
pomidory
sól,pieprz,zioła ,sos chili,sos śliwkowy /może być jakiś inny słodko-kwaśny na ten przykład/
białe wino,oliwa.
Warzywa układamy w brytfannie,polewamy sosami,oliwą,dodajemy zioła,mieszamy,wkładamy do piekarnika ..150 st.
Szczupaka golimy.odcinamy głowę /można do zamrażarki na zupkę rybną razem z kręgosłupem /,ostrożnie zdejmujemy skórę szczupaczka odcinając ogon ze skórą za płetwą odbytową.
Oddzielamy mięso od kręgosłupa.
Szalotkę i pora szklimy na łyżce masła.
Mięso,odciśnięte bułki,zeszkloną cebulkę mielemy dwa razy.
Dodajemy dwa żółtka,siekany koperek,sól,pieprz,gałkę muszkatołową,szczyptę cukru.
Mieszamy.Jeżeli nadzienie za rzadkie,dodajemy bułkę tartą,jeżeli za ścisłe,dolewamy mleko.
Nadziewamy skórę,zaszywamy,formujemy tuszkę.
Wyjmujemy z piekarnika warzywa,mieszamy,dolewamy wino.Na warzywach układamy tuszkę szczupaka i świeże zioła /np.rozmaryn,oregano itp./
Wkładamy do piekarnika na 45 min.
Po wyjęciu upieczonej rybki kroimy ją w plastry i podajemy wraz z warzywami.
W moim wypadku podałem wraz z podsmażoną sałatą rzymską i glazurowaną marchewką,posypanymi prażonymi nasionami i orzechami.Do tego zimny sos chrzanowy.
Tak przygotowanego szczupaka można też zrobić w galarecie np.na kolację wigilijną.
Szczupak pieczony z warzywami.
- Kruszynka
- Posty: 197
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
- Lokalizacja: Wejherowo
Szczupak pieczony z warzywami.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
- Sla100
- Posty: 556
- Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Szczupak pieczony z warzywami.
Kruszynka mnie to ten w galarecie by pasowal !!!! Przepis zapisany do ulubionych dzieki !!!!!!
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Szczupak pieczony z warzywami.
Dla mnie szczupak tak jak i np. brzana to walka z ościami więc przeważenie ląduje w pulpetach albo mielony czytaj "faszerowany" z jajkiem na twardo ..
Ten patent zatem sprawdzę
Tapniete z GT-I9500
Ten patent zatem sprawdzę
Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ