Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016
- pis67
- Posty: 44
- Rejestracja: 08 lis 2016, 21:42
- Lokalizacja: NML
Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016
Kiełbasa jałowcowa - pis67 nadaje ....
Na początek foty...
Kiełbasa jałowcowa zasiliła stół biesiadny na październikowym zlocie w Rytychbłotach i na wyraźne życzenie zamieszczam pokrótce skrócony opis wykonania onej, poczynając od surowców mięsnych, peklowanych wcześniej 48 godzin - 17g peklosoli/kg :
wp. kl.I - 1,25 kg - sitko 20mm
wp. kl.II - 7 kg - sitko 10mm
wp. kl.III - 1,75kg - 2x sitko 4mm
Przyprawy na kilogram mięsa:
pieprz - 2g
cukier - 2g
jałowiec 1,3g
I na całość masy dwa strąki kardamonu otrzymane wiosną od Sylwka - Sla100, któremu tutaj jeszcze raz dziękuję i liczę, że coś z przypraw na wiosnę przywiezie....
Mieszanie - klasa pierwsza z drugą, na koniec klasa trzecia i 200 ml zimnej wody.
Napełnić w osłonki - osadzanie 2 godziny - wędzenie 1,5- 2 godziny ciepłym dymem - pieczenie około 30 minut 75-85 stopni... Można na ostatnie 5 minut dorzucić gałązki jałowca.....
I na tym kończę opowieść na temat jałowcowej, którą robię w kilku wersjach smakowych, w zależności od pory roku.
Kto się pokusi o wykonanie jałowcowej według podanego wyżej opisu, proszę o uwagi, zwane często recenzjami....
To tyle w moim debiucie..... - jak wypadłem?
Na początek foty...
Kiełbasa jałowcowa zasiliła stół biesiadny na październikowym zlocie w Rytychbłotach i na wyraźne życzenie zamieszczam pokrótce skrócony opis wykonania onej, poczynając od surowców mięsnych, peklowanych wcześniej 48 godzin - 17g peklosoli/kg :
wp. kl.I - 1,25 kg - sitko 20mm
wp. kl.II - 7 kg - sitko 10mm
wp. kl.III - 1,75kg - 2x sitko 4mm
Przyprawy na kilogram mięsa:
pieprz - 2g
cukier - 2g
jałowiec 1,3g
I na całość masy dwa strąki kardamonu otrzymane wiosną od Sylwka - Sla100, któremu tutaj jeszcze raz dziękuję i liczę, że coś z przypraw na wiosnę przywiezie....
Mieszanie - klasa pierwsza z drugą, na koniec klasa trzecia i 200 ml zimnej wody.
Napełnić w osłonki - osadzanie 2 godziny - wędzenie 1,5- 2 godziny ciepłym dymem - pieczenie około 30 minut 75-85 stopni... Można na ostatnie 5 minut dorzucić gałązki jałowca.....
I na tym kończę opowieść na temat jałowcowej, którą robię w kilku wersjach smakowych, w zależności od pory roku.
Kto się pokusi o wykonanie jałowcowej według podanego wyżej opisu, proszę o uwagi, zwane często recenzjami....
To tyle w moim debiucie..... - jak wypadłem?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- tier
- Posty: 768
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016
Pisu, Jak zawsze debeściak
- tusiaczek
- Posty: 313
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016
Piotrek... wielkie dzięki Każdemu życzę takiego debiutu...
A ten kardamon "strąki" to całe ziarna jak mniemam? Dałeś całość z łupinką czy tylko zmielony środek?
I wędzone tylko raz? Bo były tak pięknie pokolorowane że byłem pewien że co najmniej dwa...
Jutro przychodzą wianeczki a pojutrze dygam po mięsko i w poniedziałek zaczynam...
A ten kardamon "strąki" to całe ziarna jak mniemam? Dałeś całość z łupinką czy tylko zmielony środek?
I wędzone tylko raz? Bo były tak pięknie pokolorowane że byłem pewien że co najmniej dwa...
Jutro przychodzą wianeczki a pojutrze dygam po mięsko i w poniedziałek zaczynam...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- pis67
- Posty: 44
- Rejestracja: 08 lis 2016, 21:42
- Lokalizacja: NML
Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016
Zmielone całe strąki, wędzone raz- olcha, zawsze powtarzam - wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim pozwala na wiele....
No to Sławek działaj, czekam na foty i opinie biegłych odnośnie Twego wykonania..... jałowcowej.... powodzenia
No to Sławek działaj, czekam na foty i opinie biegłych odnośnie Twego wykonania..... jałowcowej.... powodzenia
- tusiaczek
- Posty: 313
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016
Dzięki, mięsko na jutro zamówione
- tier
- Posty: 768
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016
Piotrek, A możesz przekrój zapodać?
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016
tier pisze:Piotrek, A możesz przekrój zapodać?
Zjedzona
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
- Sla100
- Posty: 556
- Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016
I na całość masy dwa strąki kardamonu otrzymane wiosną od Sylwka - Sla100, któremu tutaj jeszcze raz dziękuję i liczę, że coś z przypraw na wiosnę przywiezie....
Ciesze sie ze przyprawy sie nadaja i zostaja wciagniete ze specjalnym wyroznieniem w receptury
Ja niestety w tym roku nie plyne do Indji wiec z przyprawami bedzie cienko
Mam jednak taki maly plan co by uruchomic kontakty tam i tu i co nieco zorganizowac ale to jak na razie tylko w planie.....
Nie moge nic obiecac ale postaram sie jak najbardziej !!!!
Ciesze sie ze przyprawy sie nadaja i zostaja wciagniete ze specjalnym wyroznieniem w receptury
Ja niestety w tym roku nie plyne do Indji wiec z przyprawami bedzie cienko
Mam jednak taki maly plan co by uruchomic kontakty tam i tu i co nieco zorganizowac ale to jak na razie tylko w planie.....
Nie moge nic obiecac ale postaram sie jak najbardziej !!!!
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester
- tusiaczek
- Posty: 313
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016
No to lecim z tem koksem...
Mięso sklasyfikowane i idzie do peklowania dawką 17g/kg
WP I - 1,65 kg
WP II - 7,54 kg
WP III - 2 kg
Mięso sklasyfikowane i idzie do peklowania dawką 17g/kg
WP I - 1,65 kg
WP II - 7,54 kg
WP III - 2 kg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Piotruś pan
- Posty: 195
- Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02
Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016
Ha,Ha, ale klasyfikacją to Ty się za bardzo nie przejmujesz , ale co tam, byle smakowało i żeby "dziady" nie wchodziły między zęby .