Sposob na czosnek Sla100
- Sla100
Sposob na czosnek Sla100
Witam wszystkich bardzo sedecznie
Ok kilku ladnych lat uzywam wlasnego sposobu na przechowanie i uwiezienie wspanialych aromatow jak ze waznej przyprawy, warzywa, czy tez dodatku jakim jest Czosnek.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Czosnek_pospolity
Metoda moja polega na bardzo prostych czynnosciach i jest bardzo latwa, jedyne poswiecenie to obieranie czosnku, ale to oczywiscie zalezy od ilosci jaka sobie zaplanujemy zrobic. My czosnek w tej postaci uzywamy w domu do wielu wielu zeczy i od wielu wielu lat jest to nasz sposob.
Do czego uzywamy czosnku w formir naszej pasty....
• Nacieramy nim pieczenie wszelakiego rodzaju (Pamietamy zeby juz nie solic chyba ze malo slone)
• Dodajemy do miesa smazonego np spaghetti Bolognaise (Pamietamy zeby juz nie solic chyba ze malo slone)
• Dodajemy do masla otrzymujac maselko czosnkowe
• Maslem czosnkowym smarujemy grzanki i zapiekamy z serem
• Ja osobiscie uzywam do bialej kielbasy (Pamietamy zeby juz nie solic chyba ze malo slone)
• Uzywamy jako dodatek do zup np barszcz czerwony
• Uzywamy go w okresie grillowym do marynowania miesa
Zastosowan bedzie pewnie jest wiecej wiec licze na wasze pomysly eksperymenty i opinie
W tym roku wraz z zona (Fryzia) przygotowalismy 200 glowek z mysla o podarunkach na zlot w Rytych Blotach jezeli ktos z obdarowanych ma ochote wyrazic swoja opinie to bardzo serdecznie zapraszamy.
Ok do sedna sprawy
• Czosnek obieramy z lupinek a nastepnie poprostu mielimy go maszynka do mielenia miesa na drobnym sitku.
• Nastepnie laczymy go mieszajac z sola 150g na 1 Kg czosnku
• Masa sie troszke spieni i spulchni po tej czynnosci wiec dajemy mu odpoczac i opasc
• Przekladamy czosnek do sloiczkow i do lodowki
• Po kilku dniach czosnek zmnieni kolor na lekko bursztynowy to normalne on sie nie psuje
• Chinski czosnek zmieni kolor na jaskrawo zielony (chyba jest on radioaktywny)
Co do terminu uzycia to ja w domu mam jeszcze czosnek z zeszlego roku i dalej go uzywamy (ostatni sloiczek) wiec jezeli chodzi o termin uzycia to naprawde bardzo dlugo moze polezec jezeli nie bedzie szybciej zjedzony Ja osobiscie nie pasteryzowalem nie wiem co by sie stalo, ale tak w lodowce lezy naprawde bez zadnych problemow.
W przyszlym roku planuje zrobic mieszanki z ziolami prowansalskimi, platkami chilli, i jakies tam jeszcze warjacje .
Prosze sprobowac i zyczymy smacznego !!!!!!!!!!!!
Ok kilku ladnych lat uzywam wlasnego sposobu na przechowanie i uwiezienie wspanialych aromatow jak ze waznej przyprawy, warzywa, czy tez dodatku jakim jest Czosnek.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Czosnek_pospolity
Metoda moja polega na bardzo prostych czynnosciach i jest bardzo latwa, jedyne poswiecenie to obieranie czosnku, ale to oczywiscie zalezy od ilosci jaka sobie zaplanujemy zrobic. My czosnek w tej postaci uzywamy w domu do wielu wielu zeczy i od wielu wielu lat jest to nasz sposob.
Do czego uzywamy czosnku w formir naszej pasty....
• Nacieramy nim pieczenie wszelakiego rodzaju (Pamietamy zeby juz nie solic chyba ze malo slone)
• Dodajemy do miesa smazonego np spaghetti Bolognaise (Pamietamy zeby juz nie solic chyba ze malo slone)
• Dodajemy do masla otrzymujac maselko czosnkowe
• Maslem czosnkowym smarujemy grzanki i zapiekamy z serem
• Ja osobiscie uzywam do bialej kielbasy (Pamietamy zeby juz nie solic chyba ze malo slone)
• Uzywamy jako dodatek do zup np barszcz czerwony
• Uzywamy go w okresie grillowym do marynowania miesa
Zastosowan bedzie pewnie jest wiecej wiec licze na wasze pomysly eksperymenty i opinie
W tym roku wraz z zona (Fryzia) przygotowalismy 200 glowek z mysla o podarunkach na zlot w Rytych Blotach jezeli ktos z obdarowanych ma ochote wyrazic swoja opinie to bardzo serdecznie zapraszamy.
Ok do sedna sprawy
• Czosnek obieramy z lupinek a nastepnie poprostu mielimy go maszynka do mielenia miesa na drobnym sitku.
• Nastepnie laczymy go mieszajac z sola 150g na 1 Kg czosnku
• Masa sie troszke spieni i spulchni po tej czynnosci wiec dajemy mu odpoczac i opasc
• Przekladamy czosnek do sloiczkow i do lodowki
• Po kilku dniach czosnek zmnieni kolor na lekko bursztynowy to normalne on sie nie psuje
• Chinski czosnek zmieni kolor na jaskrawo zielony (chyba jest on radioaktywny)
Co do terminu uzycia to ja w domu mam jeszcze czosnek z zeszlego roku i dalej go uzywamy (ostatni sloiczek) wiec jezeli chodzi o termin uzycia to naprawde bardzo dlugo moze polezec jezeli nie bedzie szybciej zjedzony Ja osobiscie nie pasteryzowalem nie wiem co by sie stalo, ale tak w lodowce lezy naprawde bez zadnych problemow.
W przyszlym roku planuje zrobic mieszanki z ziolami prowansalskimi, platkami chilli, i jakies tam jeszcze warjacje .
Prosze sprobowac i zyczymy smacznego !!!!!!!!!!!!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester
- Ela K.
Re: Sposob na czosnek Sla100
Jesteśmy jedną z wielu osób obdarowanych przez Fryzię i Sylwka czosneczkiem. Rewelacja jeśli chodzi o użytkowanie w domu. Trzeba tylko nauczyć się proporcji . Mamy sporo czosnku, który kupiliśmy i wydaje nam się, że będzie to najlepszy sposób na to, żeby nie było żadnych strat w czosnku, szczególnie blisko wiosny.
Dzięki Sylwku za przepis.
Dzięki Sylwku za przepis.
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
- Sla100
Elu ja proponuje w przyszlym roku pomieszac go z twoim lubczykiem co ty na to ?????? taka paste czosnkowo lubczykowa zrobic
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester
- Ela K.
Trzeba będzie spróbować
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
- bwie
Fajny pomysł, bardzo mi się podoba, jeśli trafi mi się trochę więcej czosnku to zrobię sobie taki wynalazek.
Zastanawiam się też czy przy mniejszych ilościach czosnku (parę główek) nie odpuścić sobie maszynkę do mielenia a zamiast tego użyć blendera.
Pozdr.
Zastanawiam się też czy przy mniejszych ilościach czosnku (parę główek) nie odpuścić sobie maszynkę do mielenia a zamiast tego użyć blendera.
Pozdr.
- Ela K.
bwie pisze:Fajny pomysł, bardzo mi się podoba, jeśli trafi mi się trochę więcej czosnku to zrobię sobie taki wynalazek.
Pozdr.
No ja w sumie też się nad blenderem albo malakserem zastanawiam
- Sla100
Wydaje mi sie ze efekt bedzie taki sam jak nie identyczny.
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester
- tusiaczek
I ja jestem jednym ze szczęśliwców obdarowanych takim czosneczkiem przez Sylwka (jeszcze raz wielkie dzięki ). Już się zastanawiałem jak Cię ścigać po tych morzach i oceanach o przepis a tu taka miła siurpryza Dzięki wielkie
- ryszpak
Również jestem jednym z obdarowanych w zRytych (jeszcze raz stokrotne dziękuję). Pomysł bardzo dobry. Takie małe słoiczki też ekonomiczne (oczywiście zależy, kto ile zużywa, ale dla uniknięcia wietrzenia to moim zdaniem chyba optymalne). Pomocne i w sporządzeniu masła czosnkowego, i kepty, i czego kto tam jeszcze zapragnie. Chcesz dodać 2 ząbki do placków ziemniaczanych - po co świnić wyciskarkę?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Człap... Człap... Człap....
- KURP
a ja chyba zaspałem obdarowywanie