Ser z serwatki "Ricotta"

Odpowiedz
Awatar użytkownika
tier
Posty: 768
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Ser z serwatki "Ricotta"

Post autor: tier »

Często robiąc domowe sery zostaje sporo serwatki z której możemy zrobić delikatny serek Ricotta.

Serwatkę ok 25-26 l podgrzewamy, do 95-99 C (mieszamy co jakiś czas aby nie przypalić) i następnie wlewamy 1/4 szklanki zwykłego octu, jabłkowego, lub np. soku z cytryny. Czekamy aż wszystko zetnie się i cedzimy :) Można używać do ciast, pierogów lub jako serek ze szczypiorkiem.

Smacznego! ;)

i_DSCN2053.JPG

i_DSCN2055.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 683
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Ser z serwatki "Ricotta"

Post autor: Gonzo »

Zamiast octu czy soku z cytryny, możemy użyć kwasku cytrynowego.Ja daję przeważnie 0,5g na 1l serwatki. U nas robimy z ricottki sernik na zimno a i do nalesników też się nada.
Awatar użytkownika
Sla100
Posty: 556
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
Lokalizacja: Gdynia

Re: Ser z serwatki "Ricotta"

Post autor: Sla100 »

Kuzynka moja wlasnie przerobila na swieta 60L mleczka i wlasnie napisala do mnie ze odstawila serwatke i dopiero podgrzala i zakwasila na ricotte nastepnego dnia no i ze nie wyszlo to za dobrze :(

Czy serwatke trzeba odrazu tego samego dnia grzac czy moze poczekac do nastepnego dnia ?????????
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester
Awatar użytkownika
tier
Posty: 768
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Ser z serwatki "Ricotta"

Post autor: tier »

Najlepiej tego samego dnia... czym Kuzynka zakwaszała? najlepiej zwykłym octem i temp ok 95-95C.
Awatar użytkownika
Sla100
Posty: 556
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
Lokalizacja: Gdynia

Re: Ser z serwatki "Ricotta"

Post autor: Sla100 »

Tieru zwyklym octem zakwaszala tylko ze serwatka stala prawie 24 godziny i dopiero wtedy byla odgrzana wiesz. czy to by mialo wplyw na to ??? Reszta ok sery wydajnosc jak zawsze bez zmian.
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester
Awatar użytkownika
tier
Posty: 768
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Ser z serwatki "Ricotta"

Post autor: tier »

Serwatka była już zakwaszona, robiłem teraz z takiej co stała 2 dni, ricotta wyszła ale już inna w smaku i inaczej ścinało się...
Awatar użytkownika
Sla100
Posty: 556
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
Lokalizacja: Gdynia

Re: Ser z serwatki "Ricotta"

Post autor: Sla100 »

No widzisz Tieru i chyba mamy odp najlepiej w takim razie robic odrazu :)
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester
Odpowiedz

Wróć do „Pozostałe wyroby z mleka”