Często robiąc domowe sery zostaje sporo serwatki z której możemy zrobić delikatny serek Ricotta.
Serwatkę ok 25-26 l podgrzewamy, do 95-99 C (mieszamy co jakiś czas aby nie przypalić) i następnie wlewamy 1/4 szklanki zwykłego octu, jabłkowego, lub np. soku z cytryny. Czekamy aż wszystko zetnie się i cedzimy Można używać do ciast, pierogów lub jako serek ze szczypiorkiem.
Smacznego!
Ser z serwatki "Ricotta"
- tier
Ser z serwatki "Ricotta"
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Gonzo
Re: Ser z serwatki "Ricotta"
Zamiast octu czy soku z cytryny, możemy użyć kwasku cytrynowego.Ja daję przeważnie 0,5g na 1l serwatki. U nas robimy z ricottki sernik na zimno a i do nalesników też się nada.
- Sla100
Kuzynka moja wlasnie przerobila na swieta 60L mleczka i wlasnie napisala do mnie ze odstawila serwatke i dopiero podgrzala i zakwasila na ricotte nastepnego dnia no i ze nie wyszlo to za dobrze
Czy serwatke trzeba odrazu tego samego dnia grzac czy moze poczekac do nastepnego dnia ?????????
Czy serwatke trzeba odrazu tego samego dnia grzac czy moze poczekac do nastepnego dnia ?????????
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester
- tier
Najlepiej tego samego dnia... czym Kuzynka zakwaszała? najlepiej zwykłym octem i temp ok 95-95C.
- Sla100
Tieru zwyklym octem zakwaszala tylko ze serwatka stala prawie 24 godziny i dopiero wtedy byla odgrzana wiesz. czy to by mialo wplyw na to ??? Reszta ok sery wydajnosc jak zawsze bez zmian.
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester
- tier
Serwatka była już zakwaszona, robiłem teraz z takiej co stała 2 dni, ricotta wyszła ale już inna w smaku i inaczej ścinało się...
- Sla100
No widzisz Tieru i chyba mamy odp najlepiej w takim razie robic odrazu
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester