Duch puszczy
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Duch puszczy
Trunek znany na ścianie wschodniej od dziesiątków lat i praktycznie co "twórca" to przepis i proporcje, podstawą tego trunku jest bimber pedzony najczęściej z pszenżyta - maka 1200 zacierana bez enzymów z dodatkiem drożdży piekarniczych - kocioł z płaszczem wodnym oczywiście opalany drewnem itd itp... nie będziemy zgłębiali szczegółów ma wyjść taki 50-60%
Taki najpowszechniejszy przepis to chyba ten z Hajnówki:
½ litra 50% - owego (może mieć więcej) alkoholu
1 torebka herbaty ekspresowej
1 cukier waniliowy mały – torebka
4 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
4-5 gożdzików
Ten jest dla mnie troszkę "przearomatyzowany" metodą prób i błędów dobrałem sobie troszkę inne proporcje robię przeważnie w "damach" :
5 litrów w/w alkoholu 60%
2-3 płaskie łyżeczki herbaty liściastej
1 mały cukier wanilinowy
5 płaskich łyżek cukru lub karmel z tej porcji byle nie przepalony (wtedy jest ciemniejszy) lub miód (może mętnieć)
5 średnich liści laurowych
10 ziarenek ziela angielskiego
5 -10 goździków
8-10 suszonych śliwek ( pokrojone -dobre są wędzone )
parę rodzynek
skórka z jednej pomarańczy (opcjonalnie)
Całość zalewamy na 7-10 dni, możną dłużej następnie filtrujemy i możemy pic ... ja taki przefiltrowane nalew zaprawiam jeszcze do leżakowania pieczonym dębem
Kawał historii Podlasia
Taki najpowszechniejszy przepis to chyba ten z Hajnówki:
½ litra 50% - owego (może mieć więcej) alkoholu
1 torebka herbaty ekspresowej
1 cukier waniliowy mały – torebka
4 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
4-5 gożdzików
Ten jest dla mnie troszkę "przearomatyzowany" metodą prób i błędów dobrałem sobie troszkę inne proporcje robię przeważnie w "damach" :
5 litrów w/w alkoholu 60%
2-3 płaskie łyżeczki herbaty liściastej
1 mały cukier wanilinowy
5 płaskich łyżek cukru lub karmel z tej porcji byle nie przepalony (wtedy jest ciemniejszy) lub miód (może mętnieć)
5 średnich liści laurowych
10 ziarenek ziela angielskiego
5 -10 goździków
8-10 suszonych śliwek ( pokrojone -dobre są wędzone )
parę rodzynek
skórka z jednej pomarańczy (opcjonalnie)
Całość zalewamy na 7-10 dni, możną dłużej następnie filtrujemy i możemy pic ... ja taki przefiltrowane nalew zaprawiam jeszcze do leżakowania pieczonym dębem
Kawał historii Podlasia
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- Anuś
- Posty: 144
- Rejestracja: 06 lis 2016, 18:20
- Lokalizacja: okolice Łodzi
Re: Duch puszczy
Dzięki .. dzięki .. dzięki tylko jednego nie zrozumiałam ... co to oznacza ''Zaprawiłem pieczonym dębem '' ?
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Duch puszczy
To proste wszelkiego rodzaju alkohole dojrzewające typu Whisky, Burbon, Starka, Koniak przeważnie leżakują w opalanych dębowych beczkach z których ługują to co dobre i pożądane taniny, aromaty opalania czy nuty trunków wcześniej trzymanych - najczęściej win. Domowym sposobem gdy nie mamy dużej dobrej beczki są kawałki (szczapki) sezonowanego dębu pieczone w folii aluminiowej np na grillu czy w piekarniku czas i temperatura pieczenia dyskryminuje uwalniane aromaty ... tak preparowany dąb dodajemy do takiej np 5l damy i zapominamy o trunki na rok czy dwa
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- Electra
- Posty: 17
- Rejestracja: 24 lis 2016, 10:34
Re: Duch puszczy
Roger widze ze zamieniles herbate z torby na lisciasta , zamien jeszcze ten chemiczny cukier wanilinowy na laske wanili ...
Albo zrob sam sobie cukier takowy ..ja jak uzywam ziarenek wanilii to pakuje reszte do sloika z cukrem pudrem ...zupelnie inny aromat mozna tez tym sposobem robic wkladajac ja do %.
Albo zrob sam sobie cukier takowy ..ja jak uzywam ziarenek wanilii to pakuje reszte do sloika z cukrem pudrem ...zupelnie inny aromat mozna tez tym sposobem robic wkladajac ja do %.
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Duch puszczy
W składzie jest napisany wanilinowy bo to najprostsza opcja handlowa ... do wszelkich trunków dojrzewających czy nalewek używam wanilii w laskach .. na 5l damę do tego specyfiku daje 1 laskę naciętą w pół a zamiast surowego cukru bardzo średni karmelek z 5 łyżek właśnie albo syrop klonowy
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- Piotruś pan
- Posty: 195
- Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02
Re: Duch puszczy
Robiłem tego ducha z przepisu z Hajnówki, i to było straszną "perfumą", mimo że w tej recepturze dałem jednego litra 60% alk. Aby można było napić się ze smakiem , do butelki 0,7 wlewałem 150ml ducha i uzupełniałem 45% alkoholem. Podczas ostatniego spotkania spółdzielni KzG nawet chwalili .
- Piotruś pan
- Posty: 195
- Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02
Re: Duch puszczy
Czy ktoś ma przepisy na napitki ze ściany wschodniej, to bardzo bym prosił o wstawienie tutaj
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Duch puszczy
Piotruś pan pisze:Robiłem tego ducha z przepisu z Hajnówki, i to było straszną "perfumą"
To też napisałem - to faktycznie jest dobre jako zaprawka, moje proporcje poniżej, te na 5l są do bezpośredniego spożycia
Tak dla ułatwienia najbardziej znane trunki Podlasia :
1 Kiermusianka - w tym niezwykłym trunku zostało zawarte wszystko to, co wiąże się z historią Polski, sarmacką tradycją i najlepszymi tradycjami rodzimego gorzelnictwa. Trunek ów, jako jedyny w Polsce, jest wytwarzany według ściśle strzeżonej receptury sprzed pięciuset lat, co czyni go elitarnym i ze wszech miar oryginalnym produktem na naszym rynku. Wódka gatunkowa, półwytrawna, na nalewach owocowych (nalew na świeżą śliwkę węgierkę), z dodatkiem goździków, kwiatu lipy, kory cynamonowca oraz aromatu 16 ziół. Kiermusiankę podaje się w temperaturze pokojowej. Podobno ma korzystny wpływ na układ odpornościowy.
2 Chrzanówka Żurawinowa - alkohol staropolski, wódka gatunkowa biała, nalew na świeży korzeń chrzanu i suszone owoce żurawin, w/g ludowych receptur, o niepowtarzalnym aromacie i smaku. Moc: 40% objętości. Powinna być podawana mocno zmrożona. Podobno pomaga na tzw. „męskie przypadłości”.
3 Pocałunek Telimeny - przygotowywana na wywarze z owoców i suszonych skórek owoców, z dodatkiem miodu i przypraw, latem -podawana na zimno, zimą - na gorąco
4 Okowita białowieska - mieszanka różnych rodzajów alkoholi i miodu. Nalewka podawana jest na zimno lub gorąco
5 Miód pitny - tradycyjny napój alkoholowy powstały w wyniku fermentacji brzeczki miodu pszczelego, najczęściej lipowego. Wyrabiany od wielu stuleci m.in. w Polsce i na Litwie. W zależności od stopnia rozcieńczenia miody dzielimy na: półtoraki, dwójniaki, trójniaki, czwórniaki
6 Żubrówka - oryginalna wódka o szczególnym charakterze, z dziko rosnącą trawą żubrową zanurzoną w alkoholu
Ja do tych szlachetnych napitków dla koneserów zaliczam jeszcze Trisz Divinis czyli trzy dziewiątki albo tzw "Trojanka Litewska" ulubiony napitek Wańkowicza mimo pochodzenia Litewskiego ale kiedyś ...
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- Piotruś pan
- Posty: 195
- Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02
Re: Duch puszczy
Dzięki Robert za opisy,ale chciało by się poczytać receptury i wykonać np. Trojankę Litewską.
Przepis na Chrzanówkę obiecał podać KimDzonUn z WD - ale tylko obiecał.
Przepis na Chrzanówkę obiecał podać KimDzonUn z WD - ale tylko obiecał.
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Duch puszczy
Nie obiecuje że jutro czy pojutrze bo muszę przejrzeć parę dysków zewnętrznych ale większość tych przepisów mam
Trisz Divinis to mam nawet jeszcze chyba jedną flaszkę w piwnicy - będzie miała z 10 latek
Ten napitek najprościej zrobić na gotowej mieszance ziół wtedy dodajemy tylko miód - też mam sprawdzonych sprzedawców zestawów ziołowych.
Trisz Divinis to mam nawet jeszcze chyba jedną flaszkę w piwnicy - będzie miała z 10 latek
Ten napitek najprościej zrobić na gotowej mieszance ziół wtedy dodajemy tylko miód - też mam sprawdzonych sprzedawców zestawów ziołowych.
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ