Cześć,
Nie jestem fanem parzenia szynki i wolę dopiekac w wędzarni. Problem w tym że nie zawsze uzyskany efekt jest zgodny z oczekiwaniami. Oczywiście można wbić termometr w mięso i obserwować temperaturę. Zastanawia mnie jednak czy jest jakiś wzór typu mięso/waga/temperatura/czas. Wedze w nocy i chciałbym po prostu ustawić po wedzeniu dana temperaturę na określony czas i wyjąć gotowe wyroby rano. Moje szynki są zawsze między 1100g a 1500g. Proces wygląda tak: nastrzykiwania i ok 10 dni w zalewie. Kilka godzin obciekania i 1,5h suszenia w wędzarni Thermowind 1904 w 40st. Następnie 4-5h wędzenia w temp 65st-70st. Dopiekam 2-3h w temp 85st. Czy na szynki o tej wadze i po takim procesie przygotowania/wędzenia jest to wystarczający czas dopiekania? Proszę o porady i pozdrawiam.[img]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200331/c8bfac1b8a9e9c0db0b38e4c36e975ef.jpg[/img]
Wysłane z mojego Mi MIX 3 przy użyciu Tapatalka
- Wykaz forów Wędzenie z pasją Kiełbasy i wędzonki Szynki
-
- Dzisiaj jest 14 kwie 2021, 16:43
- Strefa czasowa UTC+02:00
UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
- Dym nad Jeziorem
- Posty: 3
- Rejestracja: 31 mar 2020, 9:37
Dopiekanie szynki w wedzarni
Post #1 autor: Dym nad Jeziorem » 31 mar 2020, 9:53
Przejdź do
- Wędzenie z pasją
- Podstawy, czyli od czego zacząć
- Peklowanie podstawy
- Pasteryzacja podstawy
- Nasza mała masarnia
- Wędzenie podstawy
- Wędzarnie i sprzęt
- Budowanie wędzarni
- Sprzęt
- Kiełbasy i wędzonki
- Szynki
- Boczki
- Balerony
- Polędwice
- Kiełbasy cienkie
- Kiełbasy grube
- Inne
- Domowe konserwy i wyroby z szynkowaru
- Słoikowe
- Z szynkowara i praski
- W osłonkach barierowych
- Pozostałe wyroby parzone
- Konserwy
- Wędliny dojrzewające
- Wyroby podrobowe
- Kaszanka
- Salceson
- Pasztetowa (wątrobianka, leberka)
- Inne podrobowe...
- Drób
- Wędliny drobiowe
- Inne wyroby
- Ryby
- Wędzenie ryb
- Przetwory rybne
- Pozostałe wyroby
- Dziczyzna
- Zbiór róznych przepisów
- Biblioteka z pasją
- Wędliniarstwo
- Mleczarstwo
- Przetwórstwo rybne
- Gastronomia
- Piekarstwo i cukiernictwo
- Napoje
- Pozostałe Wyroby
- W kuchni...
- Na śniadanie
- Na obiad
- Zupy
- Na kolację
- Sałatki i surówki
- Potrawy regionalne
- Pozostałe potrawy
- Dodatki do potraw
- Domowy Fast Food
- Domowe serowarstwo
- Sery twarde
- Sery miękkie
- Pozostałe wyroby z mleka
- Domowe trunki
- Nalewki
- Wino
- Piwo
- Miody pitne
- Inne
- Wypieki
- Chleb
- Bułki
- Ciasta i słodkości
- Pozostałe wypieki
- Spiżarnia
- Ogórki, cukina, kabaczki
- Jabłka, gruszki
- Dżemy, soki...
- Grzyby i owoce leśne
- Pozostałe... (buraczki, dynie, pomidory)
- Przetwory z CHILLI
- Potrawy z kociołków, wolnowarów itp.
- Grill
- Galeria Naszych wyrobów
- Nasze Dziedzictwo Kulinarne
- Kuchnia Pałucka
- Kuchnia historyczna
- O wszystkim
- Luźne rozmowy
- Hyde-Park
- Pomoc i sprawy techniczne
- Życzenia i wszystkie inne...
- Na wesoło ;)
- Nasze ogrody, działki
- Konkursy
- Świąteczny 2016 :)
- Giełda