Strona 1 z 1

Łódki z ciasta drożdżowego wypełnione mięsem i masą ziemniaczaną.

: 01 sie 2017, 20:01
autor: kociołek
Łódki z ciasta drożdżowego wypełnione mięsem i masą ziemniaczaną.

Łódki zrobione z ciasta na pizze, faszerowane masą pure z ziemniaków, cebuli z boczkiem i sera oraz usmażonych kawałków mięsa z cebulą i ogórkiem kiszonym, całość posypana serem.

Składniki:

ciasto na pizze
cebula 2 szt.
ziemniaki 50 dag
boczek wędzony 8 plasterków
łopatka wieprzowa 30 dag
pieprz ziołowy
sól
tłuszcz do smażenia
ser żółty
szczypior
papryczki ostre, czereśniowe
bazylia
jajko do posmarowania lub pomada

Wykonanie:

Ciasto na pizze.

Składniki:

20 g świeżych drożdży lub 8 g suchych
2 szklanki mąki typ 500 poznańska
3 łyżeczki cukru
szczypta soli
4 łyżki oleju
0,5 szklanki ciepłego mleka

Wykonanie ciasta na pizze:

Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.

Przygotowanie masy ziemniaczanej.

Ziemniaki obrane, opłukane kroimy w większą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. W międzyczasie smażymy pokrojoną cebulę z boczkiem w kostkę. Gdy ziemniaki będą ugotowane, odlewamy z wody, i dodajemy do nich usmażony boczek z cebulą, drobno pokrojony szczypior oraz tłuszcz z patelni. Tłuczemy ziemniaki na pure razem z dodanymi składnikami. Gdy pure ziemniaczane ostygnie dodajemy starty na dużych oczkach żółty ser, mieszamy.

Przygotowanie farszu mięsnego do wypełnienia łódek.

Łopatkę kroimy w kostkę 2 cm/ 2 cm, cebulę kroimy w pół plastry. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na patelni do miękkości mięsa.

Przygotowanie łódek z ciasta.

Ciasto dzielimy na 2 części. Z każdej części ciasta wałkujemy placki prostokątne o grubości około 3-5 mm. Po obu stronach placka robimy nacięcia. Na środek każdego placka układamy masę, pure z ziemniaków, usmażone kawałki mięsa z cebulą i pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego. Z placka ciasta formujemy łódkę zlepiając końce ciasta. Wierzch posypujemy startym żółtym serem. Każdą łódkę smarujemy po brzegach rozbełtanym jajkiem. Układamy na blasze i pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Smacznego :)

Re: Łódki z ciasta drożdżowego wypełnione mięsem i masą ziemniaczaną.

: 05 wrz 2017, 22:40
autor: asia50
piękna fotorelacja a i sam produkt wielce zachęcający do skosztowania tylko jak na mój widok troszkę pracochłonny ale kto wie może się skuszę w nadmiarze wolnego ;) czasu na to dzieło :D